Παράθυρο για παράταση τριών μηνών στο πρόγραμμα Γέφυρα

Δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν και όσοι δεν έχουν δάνειο α΄κατοικίας, αλλά (αποδεδειγμένα) πλήττονται από την πανδημία

Καμία δόση δεν θα πληρώσουν οι δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» έως τον Μάρτιο του 2021, ενώ ανοίγει «παράθυρο» και για όσους πλήττονται από την πανδημία, αλλά δεν έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όσοι δανειολήπτες πρέπει να καταβάλουν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 την κανονική δόση του δανείου τους και αποδείξουν στην τράπεζα ότι συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» και να «παγώσουν» οι δόσεις του δανείου τους. Προϋπόθεση είναι ότι αυτοί οι δανειολήπτες θα πρέπει να ήταν ενήμεροι προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση.

Αν και η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχει τυπικά κλείσει, ανοίγει «παράθυρο» για νέες αιτήσεις, οι οποίες όμως θα εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα των τραπεζών. Το υπουργείο Οικονομικών, άλλωστε, έχει υπολογίσει να διαθέσει το 2021 κονδύλι 280.000.000 ευρώ.

Οι δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα καταβάλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό που τους αναλογεί και το υπόλοιπο θα καλύπτεται από το κράτος. Δηλαδή, ένας ενήμερος δανειολήπτης το πρώτο τρίμηνο θα πάρει επιδότηση του 90% της δόσης, για το δεύτερο τρίμηνο 80% και για το τρίτο 70%.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ενημέρωσε τις ελληνικές τράπεζες ότι οι δανειολήπτες που δεν έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας μπορούν να «παγώσουν» τις δόσεις.
Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους έως τις 3 Σεπτεμβρίου, που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα σε πρόγραμμα αναστολής καταβολής δόσεων, θα μπορούν -αν αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση- να αιτηθούν την ένταξή τους στο πρόγραμμα έως τις 31 Μαρτίου του 2021 και για διάστημα εννέα μηνών.

Έτσι, ένας δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει ««πάγωμα» των δόσεών του από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους έχουν ήδη «παγώσει» τις πληρωμές τραπεζικών δανείων, καθώς δεν θα καταβάλουν καμία δόση έως τις 31 Μαρτίου 2021.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα