Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για τα «μισά» ενοίκια Δεκεμβρίου

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τα μειωμένα μισθώματα που έλαβαν και για να τους καταβληθεί το 50% της ζημιάς

Τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν από χθες στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Δικαίωμα καταβολής μειωμένου ενοικίου κατά 40% έχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Συγκεκριμένα, μειωμένο ενοίκιο είχαν δικαίωμα να καταβάλουν:

• οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ,

• οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη, και

• οι ναυτικοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης ναυτολόγησης για την κύρια κατοικία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου είχαν υποβληθεί 213.750 δηλώσεις Covid και 193.454 τροποποιητικές δηλώσεις.

Η διαδικασία υποβολής της δήλωσης

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης Covid τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου ανακτώνται από την τελευταία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, με την προσθήκη των παρακάτω στοιχείων, που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον εκμισθωτή:

• Χρήση μισθίου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει τις ακόλουθες επιλογές:

– «κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους»,

– «κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»,

– «κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»,

– «επαγγελματική στέγη»,

– «κύρια κατοικία ναυτικού».

• Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

• Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

• Τον μήνα που αφορά η μείωση.

Μείωση 80% από τον Ιανουάριο

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περαιτέρω μείωση του ενοικίου το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Οι πληττόμενες επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή θα μπορούν να καταβάλλουν μειωμένο μίσθωμα κατά 80%, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα εισπράττουν αποζημίωση από το κράτος ίση με το 60% του συμφωνημένου ενοικίου, όπως αναγράφεται στο ενοικιαστήριο συμβόλαιο.

Τονίζεται πως για το πρώτο δίμηνο του έτους οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται πληττόμενες, αλλά λειτουργούν κανονικά θα μπορούν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, όπως και οι εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό αναστολή εργασίας.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα