Περιουσίες στο σφυρί με «συνταγή» Μνημονίων

Η κυβέρνηση δέχτηκε να «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί από τον Μάρτιο για όσους δεν είχαν πληγεί από την πανδημία!

Πλειστηριασμούς «εδώ και τώρα» ζητούν επιτακτικά οι δανειστές, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε γενικό lockdown. Στις τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα το θέμα των πλειστηριασμών, κάτι που θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητο, όταν μία ολόκληρη χώρα μαστίζεται από την υγειονομική κρίση.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε στους δανειστές πως οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν «παγωμένοι» έως τα μέσα Μαρτίου, μια περίοδο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός νόμος για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνέχεια αναμένεται να «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο νόμο, αλλά και για εκείνες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση.

Για τα φυσικά πρόσωπα οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν «παγωμένοι», σύμφωνα με την εισήγηση της κυβέρνησης, έως το τέλος Ιουνίου, όταν και θα εφαρμοστεί ο Πτωχευτικός για τα φυσικά πρόσωπα.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης με τους θεσμούς βρέθηκαν και μια σειρά από μέτρα στήριξης, όπως είναι η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, το «μέλλον» των ηλεκτρονικών αποδείξεων, τα τεκμήρια, αλλά και η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές λένε «όχι» σε μια γενναία ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις για τα κορονοχρέη, καθώς εκτιμούν πως μια τέτοια απόφαση θα αλλάξει την «κουλτούρα» πληρωμών. Πληροφορίες της «δ» αναφέρουν πως η ρύθμιση των 120 δόσεων θα τεθεί ξανά στο τραπέζι κατά την επόμενη ή τη μεθεπόμενη αξιολόγηση, δηλαδή είτε σε τρεις είτε σε έξι μήνες από τώρα!

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επεκτείνει το μέτρο της κλιμακωτής μείωσης της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως συνέβη και πέρυσι. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, τα νομικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν τεράστιους φόρους στην εφορία, οδηγώντας τους στην οικονομική εξόντωση.

Στο τραπέζι βρίσκεται το «πάγωμα» των τεκμηρίων για όσους έχουν πληγεί από την κρίση, με τη διάρκεια του μέτρου να περιορίζεται μόνο στο τρέχον έτος.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την κατάργηση του προστίμου 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Υπενθυμίζεται πως κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να έχει ηλεκτρονικές δαπάνες για το 30% του εισοδήματός του και για κάθε ευρώ που λείπει θα καταβάλει φόρο 22%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα