ΠΟΜΙΔΑ: Δικαίωμα ένστασης σε όλους για τους δασ. χάρτες

Επιστολή προς το ΥΠΕΝ για τα προβλήματα από την εγκύκλιο Αμυρά, η οποία δέχεται μόνο για το αναμορφούμενο τμήμα αντιρρήσεις

Του Β. Παπακωνσταντόπουλου

Να δοθεί σε όλους δικαίωμα υποβολής αντίρρησης για τους δασικούς χάρτες ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η ΠΟΜΙΔΑ αναλύει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εγκύκλιος του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, σύμφωνα με την οποία αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη (ένα ζήτημα που έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή η «δημοκρατία»).

Σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων σε όλη τη χώρα αποστερήθηκε το δικαίωμα ένστασης κατά των αναμορφούμενων δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν, καταφανώς αντίθετα με τη νομοθετική διάταξη και τη σχετική υπουργική απόφαση Χατζηδάκη, αλλά και απολύτως άδικα και ανακόλουθα σε σχέση με παλαιότερες εγκυκλίους του ΥΠΕΝ.

«Το υπουργείο σας με την παραπάνω εγκύκλιό του αποστέρησε τους ιδιοκτήτες από το δικαίωμα άσκησης αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και της σχετικής υπουργικής απόφασης, αλλά και τις προηγούμενες εγκυκλίους του. Στα μάτια των πολιτών εμφανίζεται σήμερα συνολικά ωσάν να τους έχει παραπλανήσει και εξαπατήσει, ώστε με τη σημερινή αφαίρεση του δικαιώματος άσκησης αντιρρήσεων να χάσουν τα περιουσιακά δικαιώματά τους. Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχετε καμία τέτοια πρόθεση, σας παρακαλούμε να διορθώσετε την παραπάνω εγκύκλιο, ορίζοντας ρητά ότι οι αντιρρήσεις επιτρέπονται για το σύνολο των δασικών χαρτών, μετά την αναμόρφωσή τους» υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Ζητά, λοιπόν, να διορθωθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος, ορίζοντας ρητά ότι οι αντιρρήσεις επιτρέπονται για το σύνολο των δασικών χαρτών μετά την αναμόρφωσή τους. Διαφορετικά, χιλιάδες ιδιοκτήτες από όλη τη χώρα, προκειμένου να μη χάσουν τις περιουσίες τους, θα αναγκαστούν να προσφύγουν με αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας νέο τεράστιο κύκλο δικών, διαδικασία που θα οδηγήσει σε δική τους οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, σε πρόσθετο -και ανώφελο- όγκο εργασίας για τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, αλλά και σε μία ακόμη καθυστέρηση στην ουσιαστική ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας.

Η ομοσπονδία αναφέρεται και στις αιτήσεις ακυρώσεως κατά της υπουργικής απόφασης Χατζηδάκη, που συζητήθηκαν την Παρασκευή, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνει ότι, κατά την ανάπτυξη της υποθέσεως από την αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, άκουσε με πολύ δυσάρεστη έκπληξη να γίνεται λόγος για εγκύκλιο που περιορίζει σημαντικά το εύρος αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης, αφαιρώντας το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων, τα οποία και στους νέους δασικούς χάρτες περιλαμβάνονται ως δασικά, να ασκήσουν το δικαίωμα αντιρρήσεων που έχουν. Η αναφορά έγινε στην επίμαχη εγκύκλιο Αμυρά με θέμα «Ανάρτηση αναμορφωμένων δασικών χαρτών, σε εφαρμογή της παρ. 10 άρθρου 48 ν. 4685/2020».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα