Αναδρομικά για επικουρικές και δώρα με αυξημένο τόκο

Το Πρωτοδικείο απεφάνθη πως πρέπει να επιστραφούν τα ποσά που περικόπηκαν με επιτόκιο 9% (και όχι με 6%)

Δύο νέες σημαντικές αποφάσεις, που ορίζουν την επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν το επίμαχο χρονικό διάστημα των 11 μηνών από την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 έως τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016, για το οποίο το ΣτΕ τον Απρίλιο του 2020 έκρινε ότι θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά που αντιστοιχούν στις περικοπές που έγιναν με βάση τους νόμους 4051 και 4093 του 2012.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε αυθαίρετα να εφαρμόσει μερικώς την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και το φθινόπωρο του 2020 επέστρεψε αναδρομικά 1,4 δισ. ευρώ μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο οι συνταξιούχοι συνέχισαν τις δικαστικές μάχες και σε δύο πανομοιότυπες κρίσεις του το Πρωτοδικείο Αθηνών επιδικάζει την επιστροφή αναδρομικών για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές, όχι μόνο με επιτόκιο 6% αλλά και με επιπλέον προσαύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων!

Στην μεν πρώτη απόφαση το 8ο Μονομελές Τμήμα κρίνει ότι θα πρέπει ο ΕΦΚΑ να επιστρέψει σε συνταξιούχο 1.615 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, επίσης το 8ο Μονομελές Τμήμα επιδικάζει σε έτερο συνταξιούχο αναδρομικά 1.078 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μεν πρώτη περίπτωση επιδικάζονται τόκοι επτά ετών, στη δε δεύτερη περίπτωση τόκοι πέντε ετών. Οι αποφάσεις αυτές, αν και πρωτόδικες, έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά αλυσίδα μικρών «ανταρσιών» από τους δικαστές ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να υφαρπάξει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, δίνοντας αναδρομικά για τις περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις. Εξάλλου, εντός του Ιουνίου αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της νέας προσφυγής, με την οποία ζητείται να επιστραφεί το σύνολο των αναδρομικών για το επίμαχο 11μηνο, ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει την έκδοση αυτών των αποφάσεων και καλεί την κυβέρνηση «να καταβάλει τα αναδρομικά δώρων – επικουρικών και στα 2.500.000 των συνταξιούχων, ανεξαρτήτως του αν έχουν ασκήσει προσφυγές».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα