Γράμμα στον Μητσοτάκη για την κλοπή στα αναδρομικά!

Οι συνταξιούχοι ζητάνε να σταματήσει η άδικη και παράνομη φορολόγηση των αναδρομικών

Να σταματήσει η άδικη και παράνομη φορολόγηση των αναδρομικών ζητούν εκ νέου συνταξιουχικές οργανώσεις. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Μακεδονίας – Θράκης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ και Θυγατρικών Εταιριών επαναφέρουν το αίτημά τους προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς οι απόμαχοι της εργασίας καλούνται τώρα να επιστρέψουν μεσοσταθμικά το 33% από τα αναδρομικά που έλαβαν λόγω δικαστικών αποφάσεων.

Ενώ τα ποσά αυτά επιστράφηκαν στους συνταξιούχους τον τελευταίο έναν χρόνο, κλήθηκαν στη συνέχεια να προβούν σε τροποποιητικές δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, με συνέπεια να πρέπει τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις να επιστρέψουν έως το 55% όσων έλαβαν!

Συνολικά το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι από τα 1,309 δισ. ευρώ που κατέβαλε η κυβέρνηση, θα πάρει τώρα πίσω 431.100.000 ευρώ. Πρόκειται για τα ποσά που αποφάσισε να επιστρέψει πετσοκομμένα η κυβέρνηση, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι οι περικοπές του 11μηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 ήταν παράνομες.

Παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο ανέφερε ρητά ότι θα πρέπει να δοθούν σε 2.500.000 συνταξιούχους συνολικά 3,9 δισ. ευρώ για τις περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα κύριων και επικουρικών, με μία απίστευτη λαθροχειρία ερμηνεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν και δόθηκαν αναδρομικά 1,309 δισ. ευρώ μόνο για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις μόλις σε 1.100.000 συνταξιούχους.

Για αυτή την αυθαίρετη απόφαση ακολούθησε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία εκδικάστηκε στις 15 Ιανουαρίου και ακόμη εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης. Το δικαστήριο καλείται είτε να αυτοαναιρεθεί, δικαιώνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς, είτε να τους κρίνει ως παράνομους για άλλη μία φορά, με συνέπεια να πρέπει να επιστραφούν επιπλέον ποσά που αγγίζουν τα 3,9 δισ. ευρώ.

Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι τα αναδρομικά που χορηγήθηκαν το 2020 δόθηκαν άτοκα. Με δεδομένο όμως ότι τα αρμόδια δικαστήρια επιδικάζουν έντοκη καταβολή αναδρομικών 6% ανά έτος, θα έπρεπε η κυβέρνηση για το διάστημα από το 2012 έως το 2016 να καταβάλλει ποσά με 30% προσαύξηση, κάτι που δεν έπραξε. Ηδη από τις 8 Ιουνίου είχε αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία ζητούσε να τακτοποιηθεί έγκαιρα και με ορθό τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και να μην αδικηθούν ξανά οι συνταξιούχοι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Είχε ζητήσει λοιπόν τα αναδρομικά που θα προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις Ολομελειών, Ανώτερων Δικαστηρίων και θα αφορούν περικοπές συντάξεων να μη φορολογούνται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα