Μηνυτήρια αναφορά για την παράλληλη ασφάλιση

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για τη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη ασφάλιση κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.
Ο λόγος είναι ότι, παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2016, δηλαδή πριν από 69 μήνες (!), διάταξη που προβλέπει σημαντική προσαύξηση στις συντάξεις για όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση, αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

Ωφελούνται 80.000

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, οι ωφελούμενοι είναι περίπου 80.000 συνταξιούχοι και εκτιμά ότι η αύξηση στην κύρια σύνταξη ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 300 ευρώ τον μήνα.
Επομένως, το συνολικό κόστος για τα αναδρομικά σχεδόν έξι ετών έχει εκτοξευθεί στα 828.000.000 ευρώ, δηλαδή περίπου όσο ήταν και το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ.

Η παλιότερη νομοθεσία που ίσχυε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 3232/2004) προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του.

Με την ψήφιση του νόμου 4387 τον Μάιο του 2016 προβλέφθηκε ότι η παράλληλη ασφάλιση θα έχει επιτέλους αντίκρισμα, καθώς οι διπλές ή τριπλές εισφορές ενίσχυαν τη σύνταξη με προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης.

Ωστόσο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ν.Δ. εφάρμοσαν μέχρι σήμερα τη διάταξη, παρά τις διαδοχικές υποσχέσεις. Τελευταίες πληροφορίες από τον ΕΦΚΑ κάνουν λόγο για καθυστέρηση της εταιρίας που έχει επωμιστεί να δημιουργήσει το κατάλληλο λογισμικό κι ενώ αυτό υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο πριν από τα Χριστούγεννα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των αυξήσεων και των αναδρομικών είναι όσοι είχαν κατά το παρελθόν ασφάλιση σε δύο πρώην ταμεία, π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ (ή ΤΕΒΕ), γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα