Πήραν «φωτιά» οι πωλήσεις και οι ενοικιάσεις ακινήτων!

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται σε περιοχές μακριά από το κέντρο τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης

Αύξηση καταγράφεται στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη τη χώρα, με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τις σταθερές τάσεις αποκέντρωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, ο νέος τρόπος ζωής ως αποτέλεσμα της πανδημίας άλλαξε τις προτιμήσεις ενοικιαστών και αγοραστών, επηρεάζοντας σημαντικά τόσο τις τιμές των ακινήτων όσο και συνολικά τη ζωή στις πόλεις.

Το 2021 σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής, η οποία χαρακτηρίζεται από υβριδικά μοντέλα εργασίας, αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και κριτηρίων σε ό,τι αφορά την επιλογή κατοικίας, αλλά και γενικότερα του τρόπου ζωής. Με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης και πώλησης καταγράφονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το ενδιαφέρον των υποψήφιων ενοικιαστών και αγοραστών να φαίνεται ότι αυξάνεται σε περιοχές εκτός κέντρου.

Στην Αττική, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών πώλησης κατοικιών παρατηρούνται κυρίως σε περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας, όπως η περιοχή του Παπάγου, ο Χολαργός, το Πολυδένδρι, τα Βριλήσσια, η Ελευσίνα και τα βόρεια προάστια της πόλης. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη (+27,1%), στην Ελευσίνα, (+26,7%), στου Παπάγου (+26,1%), στα Βριλήσσια (+25,9%), στο Πολυδένδρι (+25%), στην Πετρούπολη (+24,6%), στον Χολαργό (+23,4%), στον Αγιο Δημήτριο (+20,4%), στην Ανθούσα (+20%), στο Νέο Ψυχικό (+18,8%) και στη Λυκόβρυση (+18,1%).

Όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης, ανέβηκαν σε Ανάβυσσο (+25%), Ανοιξη (+23,8%), Αγιο Στέφανο (+22,1%), Σταμάτα (+20,7%), Σούνιο (+20%), Κρυονέρι (+15,1%), Φιλοθέη (+14,5%), Μαρκόπουλο (+14,3%), Δροσιά (+13,9%) και Διόνυσο (+12,9%). Την ίδια στιγμή, τάσεις σταθεροποίησης, αλλά και ελαφράς μείωσης παρατηρούνται στις τιμές ενοικίασης σε κεντρικές συνοικίες των Αθηνών. Για παράδειγμα, μειωμένες κατά 2,5% ήταν οι τιμές στην Αττική, κατά 2% στην Πατησίων – Αχαρνών, κατά 1,7% σε Καστέλα – Πασαλιμάνι, κατά 1,4% στο κέντρο της Αθήνας, κατά 1,2% στα Πετράλωνα, κατά 0,7% στο Παγκράτι και κατά 0,6% σε Αμπελόκηπους – Πεντάγωνο.

Ανάλογες τάσεις επικρατούν και στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης. Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πώλησης εμφανίζουν οι περιοχές της Μενεμένης, της Θέρμης και των Καλλινδοίων.

Η αύξηση τιμών ενοικίασης σε περιοχές όπως τα Βασιλικά, το Ελευθέριο – Κορδελιό και η Πυλαία, εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι προκύπτει από την προτίμηση των ενοικιαστών σε κατοικίες εκτός του κέντρου. Συνολικά, από τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνεται μια μεταβολή στις οικιστικές προτιμήσεις ενοικιαστών και υποψήφιων αγοραστών, οι οποίοι πλέον προσανατολίζονται σε περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης, περισσότερο πράσινο και πρόσβαση στη θάλασσα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα