Χάνουν την επιδότηση για αλλαγή συσκευής οι 3 στους 4

Υπάρχουν ήδη 550.000 αιτήσεις και εκτιμάται ότι μέχρι τις 5 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία θα ξεπεράσουν τις 800.000!

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στην πλατφόρμα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» υπάρχουν ήδη 550.000 αιτήσεις, που εκτιμάται ότι μέχρι τις 5 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία υποβολής τους θα ξεπεράσουν τις 800.000! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις δεν θα λάβουν την επιδότηση, καθώς οι πόροι που έχουν δεσμευτεί επαρκούν για περίπου 220.000 νοικοκυριά.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι 148.000.000 ευρώ, με τον κ. Σκρέκα να σημειώνει ότι πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι για τη συνέχισή του. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος, με επιπλέον μοριοδότηση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση από 30% έως 50%, με ποσόν ανά συσκευή από 135 έως 710 ευρώ. Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία έως τρεις συσκευές προς επιχορήγηση – συγκεκριμένα έως δύο κλιματιστικά, έως ένα ψυγείο και έως έναν καταψύκτη. Συνολικά εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022» ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε, επίσης, την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021». «Είμαστε έτοιμοι να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό ώστε όλοι ή σχεδόν όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναφερόμενος στα νέα τιμολόγια ρεύματος και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, υποστήριξε ότι «από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 35 κιλοβατώρες, ενώ η μείωση θα είναι μέχρι και 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά. Θα ληφθούν ειδικά μέτρα και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες». Προσέθεσε, δε, πως δεν αποτελούν μόνιμη λύση ή στήριξη και τα επιδόματα, αλλά λύση είναι οι ΑΠΕ, με το 40% της κατανάλωσης να καλύπτεται από φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα