Εξωδικαστικός: Μόνο με αιτιολόγηση θα «κόβονται» οι αιτήσεις

Οι έξι κυριότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η τροπολογία του υπ. Οικονομικών

Αιτιολογημένες θα πρέπει να είναι στο εξής οι απορρίψεις, από την πλευρά των τραπεζών και των services, των ρυθμίσεων δανείων που παράγει αυτόματα η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως προβλέπεται -μεταξύ άλλων- σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση όσα προβλέπονται στην τροπολογία, τίθενται ουσιαστικά γενικοί κανόνες απόρριψης, οι οποίοι θα είναι γνωστοί σε όλους εκ των προτέρων, ενώ στην περίπτωση απόρριψης θα πρέπει ο φορέας (τράπεζες ή εταιρία διαχείρισης) να αιτιολογήσει τους λόγους αυτής και να ανεβάσει το σχετικό έγγραφο στην πλατφόρμα. Παράλληλα και με βάση την τροπολογία αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δυνητικά θα έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς παύει να ισχύει ο όρος ότι για να υπαχθεί κάποιος δεν πρέπει να έχει πάνω από το 90% της συνολικής οφειλής σε έναν φορέα και αυτές να υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Στην τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι εφόσον ο δανειολήπτης έχει ή αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα και θέλει, θα μπορεί να αποπληρώνει πρόωρα το υπόλοιπο της ρύθμισης, χωρίς να υποχρεούται στην καταβολή των τόκων που υπολείπονται. Επίσης, μειώνεται σημαντικά το επιτόκιο και στο εξής θα είναι σταθερό στο 3%, ενώ σήμερα ήταν κοντά στο 7,6% (Euribor συν 5 μονάδες).

Αναλυτικά, οι κυριότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία είναι:

1. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης οι συμμετέχοντες πιστωτές, που είναι χρηματοδοτικοί φορείς, δύνανται να καταθέσουν πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη. Αν η πρόταση εξασφαλίσει τη συναίνεση του οφειλέτη, της πλειοψηφίας (ως προς την αξία των σχετικών απαιτήσεων) των συμμετεχόντων πιστωτών που είναι χρηματοδοτικοί φορείς και τουλάχιστον του ποσοστού συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο, υπογράφεται μεταξύ των συναινούντων πιστωτών και του οφειλέτη η σύμβαση αναδιάρθρωσης (δύναται να συναφθεί και ως πολλαπλές διμερείς συμφωνίες με ταυτόσημο περιεχόμενο).

2. Οι συμμετέχοντες πιστωτές, που είναι χρηματοδοτικοί φορείς, καθώς και ο οφειλέτης, αιτιολογούν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο μη συναίνεσή τους σε πρόταση ρύθμισης που προέκυψε από το υπολογιστικό εργαλείο της πλατφόρμας.

3. Εντάσσονται και οφειλές υπέρ τρίτων, που έχουν βεβαιωθεί στην ΑΑΔΕ. Παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης πριν από την 1η Φεβρουάριου 2023. Τίθεται προθεσμία δύο (2) μηνών από τη θέση σε ισχύ των υπό ψήφιση διατάξεων για τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υπέρ τρίτων για τις οριζόμενες κατηγορίες οφειλετών.

4. Προβλέπεται, σε περίπτωση ολικής προεξόφλησης της ρύθμισης της σύμβασης αναδιάρθρωσης, η χορήγηση έκπτωσης στο σύνολο των τόκων καταβολής που έχουν υπολογιστεί και αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων της ρύθμισης.

5. Το επιτόκιο της ρύθμισης οφειλών μέσω εξωδικαστικού στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχει πλέον σταθερό επιτόκιο 3%, αντί για το κυμαινόμενο που είναι σήμερα και Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες, που σήμερα είναι περίπου 7,6%.

6. Παρέχεται η δυνατότητα για ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εξωδικαστικού, σε όλους εκείνους που έχουν συνολικές οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που αυτή είναι σε έναν και μοναδικό φορέα (π.χ. τράπεζα ή στο Δημόσιο).


Στον μηχανισμό τα χρέη, ακόμη κι αν είναι σε έναν φορέα

Στο εξής οι οφειλές μπορούν να υπάγονται στον μηχανισμό, εφόσον το ποσό υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ακόμη κι αν είναι μόνο σε έναν φορέα. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών στις εν λόγω οφειλές θα περιλαμβάνονται και εκείνες προς τρίτους, όπως για παράδειγμα στους δήμους. Το ίδιο και όσοι έχουν μόνο ένα στεγαστικό δάνειο και καμία άλλη οφειλή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα