Αναδρομικά 65 ετών (!) για δημοτικά τέλη θα απαιτούν οι δήμοι

Στα κάγκελα η ΠΟΜΙΔΑ, ζητεί ανάκληση του «χαρατσιού» που επιβάλλεται με την εν κρυπτώ τροποποίηση της ρύθμισης

Χαράτσι αναδρομικών δημοτικών τελών ακόμη και από το 1958 επιβάλλουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που κατά τη μεταβίβαση ακινήτων οι μηχανικοί ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά, με την αιφνιδιαστική εν κρυπτώ τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των δήμων, που ψηφίστηκε με τον νόμο 5027/2023» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της.

«Λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές και τις δημοτικές εκλογές, αλλά και την παραμονή της ανακοίνωσης του “ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου”, το αρμόδιο υπουργείο και οι δήμαρχοι επέλεξαν να αιφνιδιάσουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αντικαθιστώντας ταχυδακτυλουργικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση και κατατεθεί για ψήφιση με άλλη, εντελώς αντίθετη ρύθμιση, με την οποία καθιέρωσαν το ουσιαστικά απαράγραπτο τέτοιων οφειλών, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής και χρηστής διοίκησης, και επιβάλλοντας δημευτικού χαρακτήρα αναδρομικές χρεώσεις σε ανυποψίαστους πολίτες.

Η αρχική διατύπωση, για την οποία η ΠΟΜΙΔΑ είχε εκφράσει την ικανοποίησή της, προέβλεπε την κατάργηση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής που ίσχυε από το 2014 ως τώρα και τη σταδιακή εντός διετίας επαναφορά της πενταετούς παραγραφής των κάθε είδους υποχρεώσεων των πολιτών προς τους δήμους. Το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρηματολογούσε μάλιστα αναφανδόν υπέρ της πενταετούς παραγραφής στα συνοδευτικά κείμενα του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι με το προηγούμενο καθεστώς «παρατηρούνται η επιβάρυνση και ο αιφνιδιασμός των πολιτών που καλούνται ακόμα και 23 χρόνια μετά να καταβάλουν ποσά για κάποιο πρόστιμο που μπορεί να έχουν πληρώσει χωρίς να έχουν κρατήσει μετά από τόσο καιρό την απόδειξη, επιβάρυνση των δικαστηρίων με πολλές δυσαπόδεικτες και περιορισμένης σημασίας προσφυγές, διενέξεις και διαρκής ένταση μεταξύ δημοτικών Αρχών, συλλογικών φορέων και εποπτευουσών Αρχών, και εντέλει ανασφάλεια δικαίου».

Οπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, η 5ετής παραγραφή των οφειλών ευθυγραμμίζεται με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που υιοθέτησαν μόλις πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για τους φόρους και το υπουργείο Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές, ύστερα και από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ομως το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι φαίνεται ότι αποτελούν ένα άλλο κράτος, αποφασίζοντας και νομοθετώντας όχι μόνο να μη μειώσουν την περίοδο παραγραφής των οφειλών, ως όφειλαν, αλλά και να την επεκτείνουν προς τα πίσω, έως τα μέσα του 20ού αιώνα, καθώς εξαιρέθηκαν από την πενταετή παραγραφή οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, με την πρωτοφανή στα νομικά χρονικά διατύπωση ότι θα βεβαιώνονται σε βάρος των ιδιοκτητών «από τη γένεση της υποχρέωσής τους»! Δηλαδή έως και από το 1958 για τα δημοτικά τέλη και από το 1993 για το ΤΑΠ» αναφέρει.

Μάλιστα, απηύθυνε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ζητώντας άμεση ανάκληση της πρωτοφανούς νομικής βαρβαρότητας αυτής της ρύθμισης, δηλαδή της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών αναγομένων στον… προηγούμενο αιώνα!

Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «Με τη διάταξη αυτή κάθε ανυποψίαστος πολίτης, ο οποίος διαπιστώνει πρώτη φορά ότι κάποια τετραγωνικά μέτρα εμβαδού του ακινήτου του δεν είχαν δηλωθεί στον οικείο δήμο, θα χρεωθεί με αστρονομικά αναδρομικά ποσά πολλών δεκαετιών, που, ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα όπου τα δημοτικά τέλη είναι κατά κανόνα πενταπλάσια των οικιακών, θα υπερβαίνουν ακόμη και την αξία του ίδιου του ακινήτου, με τελικό αποτέλεσμα τη “δήμευσή” του, επειδή θα είναι αδύνατον να πληρωθούν».

Οργή των ιδιοκτητών κατά του Βορίδη

Η ΠΟΜΙΔΑ κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τους δήμους ότι μέσω ρύθμισης που πέρασε προ ημερών από τη Βουλή επεκτείνεται η δυνατότητα αναζήτησης αναδρομικών δημοτικών τελών έως το 1958! Και αυτό σε μια διάταξη που διαφημίστηκε ότι προβλέπει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή την κατάργηση της 20ετούς προθεσμίας παραγραφής, ως παράλογης, ώστε να πάψει η όχληση των πολιτών ακόμη και για κλήσεις που έχουν εκδοθεί πριν από το 2000.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα