Σύννεφα αβεβαιότητας για το μέλλον των επικουρικών

Προβληματισμός για την απόφαση του ΕΦΚΑ να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου – Ιουλίου

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να προχωρήσει σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), ώστε να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις Ιουνίου – Ιουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΕΤΕΑΕΠ θα πωλήσει μερίδια από το «Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικού ύψους 155.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα ρευστοποιηθούν μερίδια ύψους 70.000.000 ευρώ τον Ιούνιο και άλλα 85.000.000 ευρώ τον Ιούλιο προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.

Η απόφαση αυτή είναι τουλάχιστον ακατανόητη, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα η οποία καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, αφενός μεν από τη μείωση της ανεργίας και αφετέρου δε από την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων που καταγράφονται στην «Εργάνη» έχουν αυξηθεί κατά 405.032 τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ο μέσος μισθός κατά 14%. Κάτι τέτοιο, προφανώς, θα οδηγούσε και σε αύξηση των εσόδων που κατευθύνονται προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ (που πλέον είναι παρακλάδι του). Ομως, η απόφαση να «σπάσει» τον κουμπαρά του επικουρικού ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος καταδεικνύει μία μεγάλη αντίφαση.

«Ατομικός κουμπαράς»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πολυδιαφημισμένο πείραμα Μητσοτάκη – Τσακλόγλου με το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) έχει ως αποτέλεσμα οι εισφορές των νέων εργαζομένων να μπαίνουν στον διαβόητο «ατομικό κουμπαρά» των νέων ασφαλισμένων και όχι στα ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ.

Μάλιστα, προ ημερών είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές για τα «επιτεύγματα» του νέου ταμείου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί σε αυτό 198.000 εργαζόμενοι και έχει ήδη συσσωρεύσει 44.800.000 ευρώ, χρήματα τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να λείπουν τα ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ, που πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο βάζει χέρι στα αποθεματικά του.

Την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ καταψήφισε ο Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και εκπρόσωπος των συνταξιούχων στον οργανισμό, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, ενώ απαίτησε την κάλυψη των τυχόν ελλειμμάτων του ΕΤΕΑΕΠ από το κράτος.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΤΕΑΕΠ καταφεύγει στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, και ενώ το κράτος ποτέ δεν συμμετείχε στη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων. Επιπλέον, η διαχρονικά τεράστια εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, η υποδηλωμένη ή ανασφάλιστη εργασία, οι χαμηλοί μισθοί και η μεγάλη ανεργία, που στερούν πόρους και από την επικουρική ασφάλιση, επιβάρυναν σταθερά την κατάσταση» πρόσθεσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα