Σύνταξη με (άνω του) 50% ποσοστό αναπηρίας

Η απόφαση αφορά 50.000 έως 80.000 νυν δικαιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ επηρεάζει όσους μπορούν να υπαχθούν σε αυτή την κατηγορία

Τη δυνατότητα λήψης αναπηρικής σύνταξης με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% για όλους τους ασφαλισμένους, με ενιαία κριτήρια ανεξάρτητα από τον χρόνο πρώτης υπαγωγής τους στην ασφάλιση και στον ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ φορέα στον οποίο ασφαλίζονται, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η απόφαση αφορά άμεσα περίπου 50.000 έως 80.000 νυν δικαιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, για τους οποίους τα ποσοστά μειώνονται δραστικά, ενώ προφανώς επηρεάζει στο εξής όσους τυχόν μπορούν να υπαχθούν σε αυτή την κατηγορία.

Μέσω της εγκυκλίου που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, παρέχονται οδηγίες για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο, με βάση τον νόμο 4997 του 2022, με σημαντικότερη πρόβλεψη την εξίσωση προς τα κάτω του ποσοστού για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με τους μισθωτούς, δηλαδή από 67% και 59% αντίστοιχα σε 50%. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, η ένταξη στις ενιαίες προϋποθέσεις γίνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 με ελάχιστο συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας 59% και από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και εφεξής επέρχεται πλήρης ένταξή τους στο νέο νομοθετικό πλαίσιο με ελάχιστο συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να ιδωθεί σε συνδυασμό με όσα εξήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται τον Νοέμβριο προς ψήφιση στη Βουλή. Σε αυτό θα συμπεριληφθεί διάταξη που θα ορίζει ότι οι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας θα μπορούν να εργάζονται χωρίς καμία περικοπή στη σύνταξή τους.

Οι προϋποθέσεις

1. Ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, η οποία πιστοποιείται από ΚΕΠΑ.

2. Διακοπή της ασφαλιστέας απασχόλησης στον e-ΕΦΚΑ.

3. Χρόνος ασφάλισης:

α) τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης ή

β) τουλάχιστον 5 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη εντός της 5ετίας πριν από την ημερομηνία ή το έτος έναρξης της αναπηρίας.

γ) από 1 έως 5 έτη ασφάλισης για νέους ασφαλισμένους έως 31 ετών.

Η αναπηρική σύνταξη καταβάλλεται στους ασφαλισμένους από την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ και παρέχεται η δυνατότητα στους αιτούντες να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για πιστοποίηση της αναπηρίας.

Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα η αίτηση συνταξιοδότησης να υποβληθεί έως και 4 μήνες μετά την έκδοση της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να χάνονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για το διάστημα αυτό. Στις περιπτώσεις αυτές ο e-ΕΦΚΑ θα λαμβάνει υπόψη ως ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης την ημέρα υποβολής της αίτησης για πιστοποίηση από το ΚΕΠΑ, η οποία από 16/09/2022 γίνεται αποκλειστικά μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα