Φρένο στην άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Αποφάσισε να τα διατηρήσει αμετάβλητα κατά τη συνεδρίαση της Αθήνας, αλλά χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για μειώσεις

«Πάγο» στην αύξηση των επιτοκίων έβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές στην Αθήνα. Μάλιστα, μετά τη συνεδρίαση ακολούθησε και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου υπό την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον οικοδεσπότη, διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ, όπως σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ο ευρωπαϊκός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε σημαντική πτώση τον Σεπτέμβριο. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο του 2%» επανέλαβε. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αρκούντως περιοριστικά επίπεδα για όσο καιρό χρειαστεί. Το ότι διατηρήσαμε τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση δεν σημαίνει ότι δεν θα τα αυξήσουμε ξανά» τόνισε. Η ίδια χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων, με τις αγορές, αλλά και αρκετούς κεντρικούς τραπεζίτες να εκτιμούν ότι η καθοδική κίνηση των επιτοκίων θα ξεκινήσει -με τα σημερινά δεδομένα- από το καλοκαίρι του 2024.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως η άνοδος του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας βραχυπρόθεσμα και να καταστήσουν πιο αβέβαιες τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Ενα ζήτημα για το οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση ήταν οι αγορές ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, του λεγόμενου PEPP.

Κάλεσμα

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, λόγω της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, ενώ υπογράμμισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του έτους, με τα ρίσκα να είναι καθοδικά. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν σημάδια ότι αποδυναμώνεται και η αγορά εργασίας.

«Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και η τραγική σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού ρίσκου» ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ. Οπως τόνισε, αυτό μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το μέλλον της οικονομίας και να ασκήσει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στην οικονομία.

Από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η κυρία Λαγκάρντ, αφού ευχαρίστησε αρκετές φορές τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τους Ελληνες για τη φιλοξενία, έκανε λόγο για εντυπωσιακή ανάκαμψη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που ήταν πριν από τον covid. Και μπορώ να πω ότι ανταγωνίζεται επάξια τις άλλες χώρες. Εδειξε τεράστια ικανότητα ανάκαμψης. Δεν ξέρω τι είναι κανονικό και τι μη κανονικό, αλλά είναι μια πολύ καλή απόδοση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με τις παραπάνω παρατηρήσεις συμφώνησε ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει σήμερα υψηλότερο ΑΕΠ απ’ ό,τι πριν ξεσπάσει η κρίση του Covid-19. «Βέβαια, πρέπει πολλά να γίνουν για να γυρίσουμε στην αξιολόγηση που είχαμε πριν από την κρίση χρέους» τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα