Επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών σε δικηγόρους, μηχανικούς, υγειονομικούς

Στην τρίτη διαδοχική καταβολή προχωρά αύριο Τετάρτη ο ΕΦΚΑ σε χιλιάδες επιστήμονες που αφορά την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας για τα έτη 2019 και 2020.

Συγκεκριμένα, αφορά δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ και μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ), οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι τις 26 Οκτωβρίου και δεν έχουν από οποιανδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-ΕΦΚΑ βεβαιωμένη στο ΚΕΑΟ.

Σε αυτή την τρίτη καταβολή το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 4.782 δικαιούχων ανέρχεται στα 14.310,46 ευρώ, ενώ συνολικά θα καταβληθεί ποσό ύψους 10.621.113,78 ευρώ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ γνωστοποίησαν ότι συνεχίζουν την επεξεργασία των αιτήσεων των λοιπών δικαιούχων, καθώς και όσες υποβλήθηκαν από τις 27 Οκτωβρίου και μετέπειτα, προκειμένου τα αντίστοιχα ποσά να τους αποδοθούν, με την ίδια διαδικασία, σε επόμενη καταβολή.

Επίσης, ανακοίνωσαν ότι παρατείνεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Τροποποίησης της Ασφάλισης για Εμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς και της συσχετιζόμενης Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Επιστροφής Εισφορών σε έμμισθους Δικηγόρους, μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τις εισφορές που είχαν παρανόμως εισπράξει έπειτα από την παρέμβαση της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων.

Ο λόγος είναι ότι ο ασφαλιστικός φορέας εισέπραττε μέχρι πρότινος εισφορές υπολογιζόμενες επί του βασικού μισθού των 650 ευρώ, παρά το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του 2020 και έπειτα, μετά την ψήφιση του νόμου 4670, οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών καθορίζονται μέσω των 6 Ασφαλιστικών Κατηγοριών κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου.

Το αποτέλεσμα ήταν να εισπραχθούν ποσά υψηλότερα και έπειτα από τις επανειλημμένες επιστολές και παρεμβάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και της Ενωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, την περασμένη άνοιξη, να εκκινήσει η διαδικασία επιστροφής των ποσών.

Τον περασμένο Μάιο ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην πρώτη καταβολή 20.334.737,50 ευρώ σε 6.810 δικαιούχους και τον Ιούλιο στη δεύτερη καταβολή, που αφορούσε 21.004.779,60 ευρώ σε 8.659 δικαιούχους. Επομένως, συνολικά ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης θα καταβάλει 51.960.630,88 ευρώ σε 19.261 ασφαλισμένους, δηλαδή κατά μέσο όρο 2.697 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα