«Στραβά αρμενίζουμε» λένε 7 στους 10 Έλληνες

Η νέα έκθεση του Ευρωβαρόμετρου γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα. Οι πιο πολλοί εκτιμούν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα υποβαθμιστεί τον επόμενο χρόνο

Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι η νέα έκθεση του Ευρωβαρόμετρου, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με βάση την έρευνα «Parlemeter 2023», το 66% των Ελλήνων θεωρεί πως τα πράγματα στη χώρα μας κινούνται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 87% πιστεύει ότι το βιοτικό του επίπεδο (αγαθά και υπηρεσίες που έχει τη δυνατότητα να αγοράσει) θα υποβαθμιστεί τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών τα ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, το 36% απάντησε «τις περισσότερες φορές», το 50% «κατά καιρούς» και μόλις το 14% «ποτέ/σχεδόν ποτέ». Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι Ελληνες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 66% πιστεύει ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, με μόλις το 9% να αισιοδοξεί ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.

Ανησυχητικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 63% των Ελλήνων δηλώνει «μη ικανοποιημένο» με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 45%.

Για την Ε.Ε.

Θετική εικόνα για την Ε.Ε. έχει το 45% των Ευρωπαίων και το 43% των Ελλήνων, ενώ το 38% των Ευρωπαίων και των Ελλήνων έχει ουδέτερη εικόνα και το 16% των Ευρωπαίων έναντι 19% των Ελλήνων αρνητική εικόνα. Για το 61% των Ευρωπαίων, έναντι 49% των Ελλήνων, η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. είναι «κάτι καλό».

Επτά και πλέον στους 10 Ελληνες και Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην Ε.Ε. Ο κύριος λόγος για το 50% των Ελλήνων ερωτηθέντων είναι η συμβολή της Ε.Ε. στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (34% στην Ε.Ε.). Επίσης, για το 34% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων κύριος λόγος είναι η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ενωσης.

Την ίδια στιγμή, ο αντίκτυπος των δράσεων της Ε.Ε. στην καθημερινή τους ζωή αναγνωρίζεται από το 87% των πολιτών στην Ελλάδα, πέντε μονάδες παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Εξι στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα για το Κοινοβούλιο. Ακολουθούν η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (54%) και η δημόσια υγεία (50%).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα