Κοινωνικό Τιμολόγιο για πολυτέκνους

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση και ποια θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των δικαιούχων

Την 1η Φεβρουαρίου 2024 ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο πολυτέκνων. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) ηλεκτρικής ενέργειας, που θεσπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτού, παρέχεται στους δικαιούχους του -δηλαδή σε οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω- μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση. Ειδικότερα, πρόκειται για έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh που αφορά, αποκλειστικά, κύρια κατοικία.

Σε σχέση με τα διευρυμένα, εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ Γ, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο, ετήσιο εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Βάσει υπολογισμών, οι πολύτεκνες οικογένειες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι.

Το παραπάνω όριο αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Επιπρόσθετη έκπτωση

Παράλληλα, οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων μπορούν να επωφεληθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.

Οι αιτήσεις για ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα υποβάλλονται μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες που θα επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Οι αιτούντες θα υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ώστε να αποδεικνύεται η πολυτεκνική τους ιδιότητα.

Τέλος, με την ίδια υπουργική απόφαση τροποποιείται το καθεστώς απαλλαγής των δικαιούχων ΚΟΤ από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και τη χρήση του δικτύου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα