Τα έντεκα αιτήματα των συνταξιούχων στη νέα υπουργό Εργασίας

Τι ζητάει από τη Δόμνα Μιχαηλίδου το Ενιαίο Δίκτυο. Προτεραιότητα η επαναφορά του ΕΚΑΣ

Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 2.500.000 συνταξιούχοι για την επιβίωσή τους, λόγω των χαμηλών αποδοχών και των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των βασικών αγαθών, υπογραμμίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, θέτοντας στη νέα υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου 11 αιτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης.

Σημαντικότερο όλων για το ΕΝΔΙΣΥ είναι η επαναφορά του ΕΚΑΣ, σημειώνοντας ότι «είναι δυστυχώς επίκαιρο, λόγω της ακρίβειας που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά». Χαμηλοσυνταξιούχοι διαπιστώνουν ότι «υπάρχουν λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα που μαζί με το ενοίκιο υπερβαίνουν το μηνιαίο εισόδημά τους. Τίθεται θέμα επιβίωσης, άρα η μνημονιακή διάταξη κατάργησης του ΕΚΑΣ πρέπει να αρθεί. Σημειωτέον ότι το ΕΚΑΣ έφτανε έως 230 ευρώ τον μήνα».

Το δίκτυο ζητά επίσης την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, τονίζοντας πως είναι «άλλη μία μνημονιακή επιλογή που έχει οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς δόθηκε επίδομα σε 750.000 συνταξιούχους, λόγω προσωπικής διαφοράς. Αρα οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι για δεύτερη συνεχή χρονιά έχασαν τις αυξήσεις τους για να πάρουν ένα επίδομα “φιλοδώρημα”. Ζητάμε την άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την επίσης άμεση καταβολή όλων των αυξήσεων στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας».

Απαιτούν αυξήσεις

Σε άμεση συνάφεια με το προηγούμενο αίτημά, οι συνταξιούχοι απαιτούν οι αυξήσεις στις συντάξεις να είναι πραγματικές και να υπερβαίνουν κατά πολύ τον ετήσιο πληθωρισμό. «Αυξήσεις 3%, όπως έγινε φέτος, με ετήσιο πληθωρισμό 3,9%, συνιστούν μάλλον φαρσοκωμωδία, που σε περιόδους σκληρής ακρίβειας δεν είναι ανεκτή».

Πάγιο αίτημα των συνταξιούχων είναι η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης που ταλαιπωρεί πάνω από 750.000 δικαιούχους. Αλλο ένα μέτρο που επιβλήθηκε τα μνημονιακά χρόνια και εξακολουθεί να ροκανίζει τα εισοδήματα είναι οι κρατήσεις υπέρ υγείας. Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά να καταργηθεί το 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ για τις πολλαπλές συντάξεις και του 6% για τις επικουρικές συντάξεις. «Ζητάμε μείωση του ποσοστού από 6% σε 4% και αυτό να παρακρατείται από τη μία μεγαλύτερη σύνταξη».

13η σύνταξη

Αλλη μία κατάφωρη αδικία της σημερινής κυβέρνησης εις βάρος όλων των συνταξιούχων είναι η κατάργηση της 13ης σύνταξης. Το ΕΝΔΙΣΥ απαιτεί επαναφορά της, με ποσό 700 ευρώ το έτος για όλους τους συνταξιούχους. Για τους συνταξιούχους, ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας αποτελεί αιτία πολέμου. «Η κυβέρνηση ανακίνησε προ μηνών το θέμα, χρησιμοποιώντας ως προφανή “λαγό” τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου. Μετά τη γενική κατακραυγή έσπευσε να επισημάνει ότι σε βάθος τριετίας δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση. Ζητάμε να υπάρξει δέσμευση ότι τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν αμετάβλητα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει με τον προγραμματισμό μιας ολόκληρης ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη λήξη του εργασιακού τους βίου» αναφέρουν.

Τέλος, οι συνταξιούχοι ζητούν την κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος την τελευταία πενταετία (ως απαραίτητη προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη), αναλογική σύνταξη σύμφωνα με ό,τι πληρώνει από εισφορές στον εργασιακό του βίο κάθε ασφαλισμένος, οι συντάξεις χηρείας να δίνονται σε όλες τις κύριες συντάξεις και σε όλες τις συντάξεις χηρείας, κύριες και επικουρικές να ισχύει το 70% της αρχικής απόφασης του θανόντα, αλλά και να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις από τον e-ΕΦΚΑ και να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα