135.000.000 € για τα αγροτικά προϊόντα

Πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της μεταποίησης. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι

Στην προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης για επενδύσεις στη μεταποίηση – εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης ανέρχεται στα 135.000.000 ευρώ. Αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ μέχρι 5.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ), και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής: να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις, να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση – τυποποίηση γεωργικών προϊόντων και να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η προδημοσίευση έχει ήδη αναρτηθεί στο http://www.agrotikianaptixi.gr/el/content/p3-73-23-stirixi-gia-ependyseis-sti-metapoiisi-emporia-kaii-anaptyxi-georgikon-proionton-0 και περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη δημοσιοποίηση της παρέμβασης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες δαπάνες, την ένταση στήριξης, καθώς και τη διαδικασία ένταξης των πράξεων στη δράση «Π3-73-2.3 – Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων».

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, και της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, χορηγείται στήριξη σε επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους είναι επίσης γεωργικό, σε επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση (εθνικά και ενωσιακά πρότυπα), καθώς και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

Συγκεκριμένα, τα επενδυτικά σχέδια θα επιλέγονται στη βάση κριτηρίων επιλογής και θα στηρίζονται στις εξής αρχές και προτεραιότητες:

1) Εγκατάσταση σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις των φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.

2) Χρήση καινοτομίας και νέων τεχνολογιών.

3) Επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.

4) Παραγωγή προϊόντων ποιότητας (όπως ΠΟΠ, ΠΓΕ).

5) Προστασία του περιβάλλοντος, συμβολή στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ).

6) Εξοικονόμηση ύδατος.

7) Ωριμότητα επενδυτικού σχεδίου.

8) Εξωστρέφεια επιχείρησης.

9) Διατήρηση υφιστάμενων και αύξηση θέσεων απασχόλησης.

10) Μέγεθος της επιχείρησης.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα