Κενές 60.000 θέσεις στον τουρισμό

Η ανάγκη εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης της Μιχαηλίδου με την ΠΟΞ

Η ανάγκη εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, ειδικά νεαρής ηλικίας, και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων στον τουρισμό βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), στο πλαίσιο των επαφών της με τους κοινωνικούς εταίρους.

  • Από τον Σπύρο Γεράρδη

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες οι επιχειρήσεις του τουρισμού αναμένεται να ενταθεί, καθώς στις 53.000 κενές θέσεις εργασίας που καταγράφουν οι εργοδοτικές οργανώσεις έρχονται να προστεθούν νέες «απώλειες», όπως αυτές αποτυπώνονται από τις αιτήσεις επαναπρόσληψης, οι οποίες γίνονται μέσω των οικείων σωματείων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χότζογλου τονίζει στη «δημοκρατία» ότι οι αιτήσεις είναι μειωμένες κατά 34% σε σχέση με πέρυσι, επομένως τα κενά είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσουν τις 60.000 θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως ο κλάδος του τουρισμού είναι από τους ελάχιστους στον οποίο οι εργαζόμενοι (και, πάλι, όχι όλοι) καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες προβλέπουν σαφώς μεγαλύτερες αποδοχές από τον κατώτατο, ενώ συμπεριλαμβάνουν προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας και σπουδών. Συγκεκριμένα, είναι γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στην εστίαση, ενώ σήμερα θα κατατεθεί από την ομοσπονδία αίτημα προς στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) να αρχίσει η διαδικασία για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης και στους εργαζομένους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ενδεικτικά, η σύμβαση των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 προβλέπει κατώτατους μισθούς από 877 έως 956 ευρώ μεικτά, αναλόγως της ειδικότητας, ενώ περιλαμβάνει τα εξής επιδόματα: προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας και τροφής.

Θύματα εκμετάλλευσης

Αντιστοίχως, για τους εργαζομένους στην εστίαση η κλαδική συλλογική σύμβαση που λήγει τον Φεβρουάριο του 2025 προβλέπει ότι από την 1η Ιουνίου 2024 οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται από 864 έως 1.068 ευρώ μεικτά, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση προβλέπονται επιδόματα λόγω προϋπηρεσίας, γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχικής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας και τροφής. Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινή πεποίθηση πως ελάχιστοι από τους νέους σε ηλικία εργαζομένους γνωρίζουν επακριβώς τις προβλέψεις των συμβάσεων, με συνέπεια να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από επιτηδείους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε χρόνο να εγκαταλείπουν στα μέσα της τουριστικής περιόδου τη δουλειά τους κι έτσι οι ελλείψεις σε προσωπικό να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Το βάρος πέφτει στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ), η οποία όμως ούτε το ανθρώπινο δυναμικό έχει ούτε τη βούληση να παρέμβει ουσιαστικά στους τουριστικούς προορισμούς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα