Οι παγίδες των προσυμπληρωμένων!

Οι φορολογούμενοι θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail για τα στοιχεία τους

Στις 2 Ιουλίου θα υποβληθούν αυτοματοποιημένα οι φορολογικές δηλώσεις 1.300.000 φορολογουμένων, με το σύνολο των στοιχείων τα οποία διαθέτουν. Οι φορολογούμενοι θα λάβουν τις επόμενες ημέρες ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Στη συνέχεια, αφού οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν στοιχεία που λείπουν ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Εάν το επιθυμούν, βέβαια, και θεωρούν πως είναι ορθά τα στοιχεία, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της, δηλαδή έως την Παρασκευή 27 Ιουλίου, χωρίς κυρώσεις. Σε περίπτωση παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή της δήλωσης ίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, η οποία επέχει θέση εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης εφόσον υποβληθεί εντός της παραταθείσας προθεσμίας.

Η πληρωμή του φόρου που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρωθεί στις προθεσμίες που έχουν ορίσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, δηλαδή η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου του 2024 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2025. Επίσης, η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι: Δεν βεβαιώνεται το ποσό που οφείλεται με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ. Δεν επιστρέφεται ποσό φόρου με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου μικρότερο των 5 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων μπορούν να προσδιοριστούν με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο προσδιορισμός πραγματοποιείται και με βάση προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία αυτά δήλωση, που έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Σε περίπτωση συζύγων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει να υποβάλουν χωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει κοινή δήλωση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα