Νέο ιστορικό υψηλό στις αιτήσεις συνταξιοδότησης καταγράφηκε τον Αύγουστο, καθώς συνολικά από την αρχή του έτους 144.000 ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους, ξεπερνώντας ακόμη και τις 128.000 αιτήσεις του προηγούμενου έτους. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, οι συνολικές αιτήσεις του 2026 θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ρεκόρ των 212.151 του 2021.
Η μαζική αυτή έξοδος των ασφαλισμένων δεν οφείλεται σε μόνο έναν παράγοντα, αλλά αποτελεί το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού οικονομικών κινήτρων και έντονων ανησυχιών για το μέλλον. Αυτό που κυριαρχεί είναι ένας διάχυτος φόβος ανάμεσα στους εργαζομένους για μια ενδεχόμενη αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, λόγω της νομοθετημένης διασύνδεσής τους με το προσδόκιμο ζωής.
Μπορεί μεν τα κυβερνητικά στελέχη να διαβεβαιώνουν ότι δεν επίκεινται άμεσα αλλαγές, καθώς η πανδημία ανέκοψε τον ρυθμό αύξησης του προσδοκίμου, και οι οποίες αλλαγές να δρομολογούνται για το 2030, ωστόσο είναι δεδομένη και η καχυποψία ότι δεν αποκλείεται τα… άσχημα νέα να έρθουν μετά τις εκλογές.
Ενας επιπλέον λόγος είναι η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών με βάση τον δείκτη μεταβολής των μισθών αντί του πληθωρισμού, που ώθησε πολλούς να κλειδώσουν τα δικαιώματά τους με το παλαιότερο καθεστώς. Ταυτόχρονα, η πλήρης κατάργηση της περικοπής του 30% για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται λειτούργησε ως ισχυρότατο οικονομικό κίνητρο, καθώς πλέον μπορούν να εισπράττουν ολόκληρη τη σύνταξή τους και να παραμένουν νόμιμα στην αγορά εργασίας, με το νούμερο αυτό να ξεπερνά τους 297.000, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ.
Τέλος, οι έντονες φήμες για επικείμενη αυστηροποίηση του πλαισίου εξαγοράς των πλασματικών ετών ασφάλισης εξώθησαν χιλιάδες ασφαλισμένους να σπεύσουν να υποβάλουν άμεσα τις αιτήσεις τους. Πρόκειται για μία… ξεχασμένη «μεταρρύθμιση» που περιλαμβανόταν στην περιβόητη έκθεση Πισσαρίδη.
Στο κείμενο-Ευαγγέλιο του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου υπήρχε ρητή αναφορά για την ανάγκη αλλαγών στο συγκεκριμένο ευνοικό πλαίσιο, που δίνει σήμερα τη δυνατότητα στην πλειονότητα των ασφαλισμένων να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα, αναγνωρίζοντας και πληρώνοντας έως και 7 έτη ασφάλισης για διάφορους λόγους (σπουδές, στρατιωτικές υποχρεώσεις κ.ά). Στο τέλος της ημέρας, αυτό που θα κριθεί είναι εάν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί ο ΕΦΚΑ στις αυξημένες ανάγκες, τόσο διεκπεραίωσης του μεγάλου όγκου των αιτήσεων όσο και του αυξημένου κόστους.
