Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε και εθνικοποίηση επιχειρήσεων!

Το οικονομικό πρόγραμμά του (με δέκα μέτρα και κόστος 26 δισ. ευρώ) κατά της πανδημίας παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ Γιώργος Χατζηδημητρίου

Την εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων, που ενδεχομένως θα κινδυνεύσουν από «δίδυμους κινδύνους» κατά τη διάρκεια της κρίσης, προτείνει ο Αλέξης Τσίπας. «Είναι προφανές ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει ούτε κατάρρευση αλλά ούτε και επιθετικές εξαγορές μεγάλων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων» υπογράμμισε χθες με εμφατικό τρόπο. Στη λογική αυτή, κάλεσε την κυβέρνηση «να κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης, εφόσον κριθεί απαραίτητο».

Έσυρε ωστόσο μια «κόκκινη γραμμή» επ’ αυτού, παρατηρώντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «οι όροι πρέπει να είναι σαφείς»: «Το Δημόσιο» είπε «θα πρέπει να αποκτά μερίδιο σε αυτές τις εταιρίες αντίστοιχο της παρέμβασής του. Δεν μπορεί σήμερα να αρκεστεί στη θέση του παρατηρητή, του σχολιαστή και του απλού εγγυητή της αυθόρμητης κίνησης της αγοράς και της οικονομίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα «εμπροσθοβαρές», κατά τον ίδιο, οικονομικό πρόγραμμα εξαμήνου δέκα μέτρων, ύψους 26 δισ., το οποίο, όπως υποστήριξε: «Θα αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση». Η ουσία του, όπως υπογράμμισε, είναι «να δράσουμε έγκαιρα και τώρα. Να μην πέσουμε από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, δηλαδή από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση».

Έσπευσε, δε, να προσθέσει ότι «είναι ανοησία να σκέφτεται κανείς με όρους πολιτικής σκοπιμότητας» στην παρούσα κατάσταση, προειδοποιώντας ότι «μας περιμένουν μεγάλες περιπέτειες, αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις αμήχανα και άβουλα». Το σχέδιό του, όπως υποστήριξε (τις πτυχές του ειδίκευσαν οι πρώην υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και Ν. Παππάς), ενισχύει τη δημοσιονομική επέκταση, τώρα που εξέλιπαν οι δρακόντειοι όροι του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, χωρίς όμως να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος της χώρας.

Κύριος στόχος, ισχυρίστηκε, είναι η διατήρηση της απασχόλησης και του σημερινού μισθολογικού επιπέδου, όπως και των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας, εν όψει αρνητικών αναδιαρθρώσεων, που, όπως εκτιμά, απεργάζεται η παρούσα κυβέρνηση. Συνοπτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

• Στήριξη του ΕΣΥ με 1 δισ. επιπλέον και 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

• Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

• Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια ύψους 300.000.000, με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

• Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.

• Πλήρη κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μέχρι τέλη Μαΐου και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου.

• Αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

• Πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση.

• Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολουμένους.

• Επιτάχυνση εκταμίευσης πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

• Σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, με παροχή εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ.

• «Μπερδεύονται ξανά με τους λογαριασμούς» απάντησε ειρωνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας, υποστηρίζοντας ότι στα κοστολογημένα μέτρα των 26 δισ. «ξεχνούν να προσθέσουν την απώλεια εσόδων», ενώ «κανείς δεν κατάλαβε τελικά ποιο χρονικό διάστημα καλύπτουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα