Ανάσα 2,5 δισ. για έργα και δράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα που φέρει το όνομα του Αντώνη Τρίτση υπέγραψαν οι Θεοδωρικάκος, Σταϊκούρας, Γεωργιάδης

Δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για έργα και δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επόμενη τριετία ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του νέου προγράμματος, που φέρει συμβολικά το όνομα του Αντώνη Τρίτση, υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας, θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (η οποία συμμετέχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ.) με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης, εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους δήμους και τις περιφέρειες.

Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ουσιαστικά, είναι ο διάδοχος του «Φιλόδημου Ι» και μάλιστα εντάσσονται σε αυτό και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ενα τμήμα αυτών των έργων (περίπου 500 συνολικά) θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα. Το υπουργείο Εσωτερικών τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τις οποίες θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι δήμοι, ακόμα και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν τις τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Η οριστική διαμόρφωση του προγράμματος, ο περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγησή του θα γίνουν σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ).

Η χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών θα γίνεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, έπειτα από την υποβολή τεκμηριωμένου αιτήματος από τον δικαιούχο, χωρίς προηγούμενη έκδοση πρόσκλησης, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης έκτακτης ανάγκης. Επίσης, με απόφαση του υπουργού θα πραγματοποιείται η ένταξη προμηθειών, μελετών και έργων στο πρόγραμμα, ύστερα από εισήγηση της πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης. Θα την αποτελούν ένας υπάλληλος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών, δύο μηχανικοί της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και δύο εμπειρογνώμονες στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων, με ισάριθμους αναπληρωτές τους.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε «πανίσχυρο εργαλείο» στα χέρια της Αυτοδιοίκησης και επισήμανε ότι μέσω του προγράμματος θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά θα σχεδιαστεί και η επόμενη μέρα για τους δήμους και τις περιφέρειες με νέες υποδομές, νέα έργα, για να είναι όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Ελλάδας ασφαλείς, βιώσιμες, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κρίση με τον κορονοϊό «θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια συστήματα, τις αντοχές των οικονομιών και των κοινωνιών. Η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και χρειάζονται άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις». Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε την επόμενη μέρα της κρίσης να πάρει μπρος η οικονομία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα