Σε τροχιά διαλόγου Αθήνα και Άγκυρα

Δένδιας: Δεν αλλάζει η ατζέντα των διερευνητικών με την Τουρκία

Το χρονικό διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και την επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Αγκυρας. Οπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα θα πάει στις διερευνητικές με ψηφισμένη από τη Βουλή την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και την αγορά των μαχητικών Rafale.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, ξεκαθάρισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει, όσο κι αν στις δηλώσεις τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν να μιλούν για διάλογο εφ’ όλης της ύλης: «Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς τη διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών. Αν οι προθέσεις της Αγκυρας είναι ειλικρινείς, μένει να φανεί».

Όσον αφορά το αποτέλεσμα που ενδεχομένως να υπάρξει από τις διερευνητικές, ο κ. Δένδιας απάντησε με ποδοσφαιρικούς όρους: «Τα προγνωστικά στο τέλος του αγώνα μόνο. Βεβαίως, εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, καθώς είναι υποχρέωσή μας. Θα σας πω, όμως, ένα πράγμα που με προβληματίζει. Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών».

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, τα σχολικά βιβλία, την κατάθεση του νόμου για τον αυτοπροσδιορισμό, την κατοχύρωση των μειονοτικών περιουσιών σε κτηματολόγιο και το συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Επίσης ο κ. Κατρούγκαλος ζητά να μάθει πώς επηρεάζει την Ελλάδα η συμφωνία Τουρκίας – Αλβανίας: «Πώς επηρεάζει η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Αλβανίας – Τουρκίας τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, σε μια εποχή που παρόμοιες συμφωνίες υπογράφει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα με γειτονικές μας χώρες των δυτικών Βαλκανίων».

Ένοχη σιωπή για την προκλητική επίθεση των βαριά οπλισμένων Τούρκων στα Ιμια

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό στα Ιμια, παρότι τουρκική ακταιωρός προσέκρουσε σε ταχύπλοο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Είναι συγκλονιστικές οι εικόνες από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, από τους Ελληνες ψαράδες, τους οποίους παρεμπόδιζαν οι Τούρκοι λιμενικοί, και δείχνουν τα μέλη του πληρώματος της τουρκικής ακταιωρού, με οπλισμένα και γεμάτα σφαίρες τα 50άρια πυροβόλα τους, μόλις 20 μέτρα από το ελληνικό αλιευτικό, να σημαδεύουν τους ψαράδες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα