Χάος λόγω ανικανότητας του «επιτελικού κράτους»

Νεκροί και νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό μετά τη χιονόπτωση που κράτησε μόλις μιάμιση ημέρα

Τρεις νεκροί, εκ των οποίων οι δύο ξεψύχησαν μέσα στο σπίτι τους όταν η μηχανική υποστήριξη σταμάτησε να λειτουργεί λόγω πολύωρης διακοπής ρεύματος, χιλιάδες πολίτες νηστικοί, χωρίς ηλεκτρικό και νερό για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, εργαζόμενοι που αδυνατούν να φτάσουν στη δουλειά τους λόγω κλειστών δρόμων και στρατιώτες που συνδράμουν το έργο των υποστελεχωμένων υπηρεσιών, για την αποκατάσταση των ζημιών, συνθέτουν το σκηνικό στη χώρα μετά τη χιονόπτωση που διήρκεσε μόλις μιάμιση ημέρα.

Όσο για το αφήγημα περί «πρωτόγνωρου φαινομένου», που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται από τα στόματα των κυβερνώντων, καταρρίπτεται πανηγυρικά από τους ίδιους τους ερευνητές της υπηρεσίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Η κακοκαιρία “Αριάδνη” την περίοδο 5-11 Ιανουαρίου 2017 είχε επηρεάσει με χιονοπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η “Μήδεια” επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή. Στην Αθήνα το ύψος του χιονιού την Τρίτη 16/02/2021 ήταν εφάμιλλο της κακοκαιρίας 17-18/02/2008 και αυτής της 4-6/01/2002» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση που επιχειρεί ανεπιτυχώς να καλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της με ψέματα.

Χαρακτηριστική του χάους που προκάλεσε η παντελής απουσία του «επιτελικού κράτους» είναι η καταγγελία ενός κατοίκου του Αμαρουσίου, ο οποίος το τελευταίο σαρανταοκτάωρο είναι χωρίς θέρμανση και νερό, ενώ στα απανωτά του τηλεφωνήματα προς Πυροσβεστική, ΔΕΔΔΗΕ και δήμο δεν πήρε καμιά απολύτως απάντηση.

«Δεν είναι θέμα μόνο το κλαδί, δεν είναι θέμα η διακοπή ρεύματος ακόμη και σε περιοχή στο κέντρο της Αττικής. Και στην αναμονή θα περιμένεις για λίγο αναγκαστικά, άλλωστε σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Όμως είναι τραγικό την πιο κρύα νύχτα του χειμώνα, σε μια κακοκαιρία που είχε ανακοινωθεί εδώ και ημέρες, ο πολίτης να είναι αποκλεισμένος στο σπίτι του χωρίς ρεύμα, ίσως και χωρίς νερό, και να μην έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με κάποια υπηρεσία για να αναφέρει το πρόβλημά του» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ, στον Διόνυσο η κατάσταση συνεχίζει να παραμένει εφιαλτική, καθώ η έλλειψη θέρμανσης εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ηλικιωμένων και νεογέννητων μωρών, ενώ δεν είναι και λίγες οι ζημιές που προκλήθηκαν σε περιουσίες των κατοίκων από την πτώση δέντρων. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι αρμόδιοι συνεχίζουν ευθαρσώς να επικαλούνται τον «αιφνιδιασμό», παρά το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι ειδοποίησαν αρκετές ημέρες πριν για την επέλαση του χιονιά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, κι ενώ χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου βρίσκονται σε απόγνωση, οι αρμόδιοι αρκούνται στο… πινγκ πονγκ ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος αφού μετέβη χθες το πρωί στην πλατεία Συντάγματος για να…. επιβλέψει την κατάσταση, ενώ οι συμπολίτες του στα προάστια της Αττικής ξύπνησαν μέσα στο κρύο, χωρίς νερό και θέρμανση, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί ευθέως τον ΔΕΔΔΗΕ και τον καλεί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Τη στιγμή που σε διάφορα κράτη της πολιτισμένης Δύσης καιρικά φαινόμενα τέτοιου είδους αντιμετωπίζονται όπως πρέπει, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας παρατηρείται γενικό μπλακ άουτ, που ξεκινά από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αγγίζει την ύδρευση, τις επικοινωνίες και τις μετακινήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα