Ωμός εκβιασμός Μπάιντεν για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Με διάταγμα επιβάλλονται κυρώσεις στα ταξίδια και στην περιουσία όσων αντιδρούν στην πολιτική των «γερακιών» στα Βαλκάνια

Χυδαίος εκβιασμός από τη νέα αμερικανική ηγεσία που βάζει στο στόχαστρο πιθανών κυρώσεων όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει τη… Συμφωνία των Πρεσπών και στέλνει ένα απολύτως βολικό για τους επίδοξους τιμητές της μήνυμα στους Έλληνες βουλευτές που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να επικυρώσουν με την ψήφο τους τις εφαρμοστικές της συμφωνίες.

Λίγο πριν από το ταξίδι του στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν -για τον οποίον τόσα πρόωρα πανηγύρια έγιναν στη χώρα μας- υπέγραψε προεδρικό διάταγμα στο οποίο προβλέπεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά προσώπων ή νομικών οντοτήτων που υπονομεύουν συνθήκες, με ονομαστική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, πρώτη πρώτη, διότι… βάζουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Ολική επαναφορά των «γερακιών» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που δεν επιστρέφουν απλώς, αλλά επιβάλλουν ολοκληρωτικά την ατζέντα τους, εφαρμόζοντας το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρονται ρητά η Συμφωνία των Πρεσπών του 2018, η Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας του 2001, το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Συμφωνίες του Ντέιτον ή τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Διάσκεψης για την Εφαρμογή της Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1995, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων ή των συμπερασμάτων του ύπατου εκπροσώπου του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης ή του Διοικητικού Συμβουλίου του ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ή σε ό,τι αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στο διάταγμα επισημαίνεται, επίσης, ότι τέτοιες απειλές προέρχονται από άτομα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις παραβίασης των κριτηρίων που καθορίζει το διάταγμα θα επιβάλλονται κυρώσεις από τον γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων όσων εμπλέκονται, καθώς και των συμφερόντων σε ακίνητα που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία εφεξής έρχονται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ή τα οποία ή στη συνέχεια ανήκουν στην κατοχή ή τον έλεγχο οποιουδήποτε προσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα επιτρέπεται να μεταφερθούν, να πληρωθούν, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή να αντιμετωπιστούν με άλλον τρόπο, ενώ, μεταξύ άλλων, θα απαγορεύεται και η είσοδος των εμπλεκομένων στις ΗΠΑ.

Εάν λοιπόν στην Ελλάδα ένα άτομο ή ένα κόμμα υποστηρίζει την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα μπορεί να γίνει στόχος αμερικανικών κυρώσεων. Και αφού η τακτική αυτή ήδη εφαρμόζεται, γιατί να μείνει εκεί; Γιατί να μην υπάρξουν αντίστοιχες κυρώσεις για όποιον αντιτίθεται σε μια «συμφωνία» ελληνοτουρκική, που συγκεκριμένοι κύκλοι και από τις ΗΠΑ προωθούν εδώ και καιρό; Γιατί να μη θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και η αντίθεση ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας προσφυγής στη Χάγη; Ποιος θα εμποδίσει τον Τζο Μπάιντεν να υπογράψει ένα νέο προεδρικό διάταγμα, στο οποίο η αντίθεση σε μια τέτοια κίνηση να είναι επίσης αφορμή για κυρώσεις;

Εάν φτάσαμε στο σημείο να αποδεχόμαστε ως λογικό το να… θέτονται από προεδρικά διατάγματα των ΗΠΑ το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου στη χώρα μας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται καθόλου απίθανο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα