Ο ρωσικός στρατός επελαύνει και σφίγγει τον κλοιό στο Κίεβο

Η κρατική τηλεόραση κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνουν τις Αρχές για τις κινήσεις του εχθρού και να φτιάξουν βόμβες μολότοφ για να αμυνθούν

Από τη Θεανώ Καρούτα

Η πιο σκοτεινή μέρα ξημέρωσε χθες για τους Ουκρανούς, οι οποίοι κατάλαβαν με τον πιο εμφατικό τρόπο πως στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι απλά ένα τμήμα της Ουκρανίας, αλλά ο έλεγχος του συνόλου της. Το πρόσχημα της προστασίας των ομοεθνών του Ρώσων στο Ντονμπάς κατέπεσε μαζί με τις πρώτες βόμβες που άρχισαν να τρομοκρατούν τους κατοίκους του Χάρκοβο, της Οδησσού, της Μαριούπολης, ακόμα και του Κιέβου.

Η ρωσική πολεμική μηχανή, σε πλήρη έκταση, προέλαυνε από το πρωί της Παρασκευής προς την ουκρανική πρωτεύουσα, με τις Αρχές του Κιέβου να προειδοποιούν τους κατοίκους του βόρειου προαστίου Ομπολόν να μη βγουν από τα σπίτια τους, καθώς εχθροπραξίες λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Η ανακοίνωση, βέβαια, θα μπορούσε να περιττεύει. Οι ανταλλαγές πυρών και οι συνεχείς εκρήξεις δεν άφηναν περιθώριο για παρερμηνείες. «Ο εχθρός, αφού απωθήθηκε από τους υπερασπιστές του Τσέρνιγιβ, επιδιώκει να παρακάμψει την πόλη για να επιτεθεί στην πρωτεύουσα. Γι’ αυτό παίρνει την κατεύθυνση Κοσολτέτς – Μπρόβαρι και Κονοτόπ – Νεζίν – Κίεβο. Το Κονοτόπ έπεσε» ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο στρατού.

10.000 αλεξιπτωτιστές

Στο μεταξύ, πληροφορίες από διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Πούτιν σχεδιάζει να στείλει χιλιάδες Τσετσένους παραστρατιωτικούς στο Κίεβο, μόλις ολοκληρωθεί η κατάληψή του. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, το σχέδιο που έχει καταστρώσει ο «τσάρος» θέλει τις δυνάμεις του να προχωρούν στην κατάληψη ενός αεροδρομίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για να «υποδεχτεί» μια δύναμη έως και 10.000 αλεξιπτωτιστών.

Οι πληροφορίες συνοδεύτηκαν και από το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο εκατοντάδες άνδρες σε πλήρη εξάρτυση περιμένουν συγκεντρωμένοι στο Γκρόζνι, αναμένοντας το πρόσταγμα να «προσγειωθούν» στο Κίεβο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροβ έστειλε κι ένα μήνυμα προς τον Ουκρανό πρόεδρο. «Θα ήθελα να συμβουλεύσω τον πρόεδρο Ζελένσκι να τηλεφωνήσει στον γενικό διοικητή μας, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ και να ζητήσει συγγνώμη».

Την ίδια ώρα, από την κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας -και έπειτα από μήνυμα του υπουργείου Εσωτερικών- απευθυνόταν κάλεσμα προς τους πολίτες να ενημερώνουν τις Αρχές για τις κινήσεις του εχθρού, να φτιάξουν βόμβες μολότοφ (γι’ αυτό, μάλιστα, τους δόθηκαν και οι σχετικές οδηγίες) και να παραδώσουν -όσοι διαθέτουν- τα drones τους σε έμπειρους χειριστές.

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε αντίστοιχη κατάσταση είχαν βρεθεί οι κάτοικοι του Χάρκοβο, της Οδησσού και της Ζαπορίζια. Ο δήμαρχος του Χάρκοβο ζήτησε από τους πολίτες να σπεύσουν σε υπόγεια και καταφύγια, ενώ στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Στον δρόμο προς το Κίεβο οι Ρώσοι είδαν ακόμα ένα αεροσκάφος τους να καταρρίπτεται, όμως οι Ουκρανοί το είδαν στη συνέχεια να πέφτει φλεγόμενο πάνω σε εννιαώροφη πολυκατοικία. «Για να εκφοβίσει τον πληθυσμό της Ουκρανίας, ο εχθρός επιλέγει όλο και περισσότερο να καταστρέψει πολιτικές υποδομές και κατοικίες» ανέφερε το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Σε επίσημη ενημέρωση το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που αρνείται πως στοχοθετεί κατοικημένες περιοχές, ανακοίνωσε ότι ο στρατός εξουδετέρωσε 211 στόχους των ουκρανικών στρατιωτικών υποδομών και κατέλαβε μεγάλο αριθμό δυτικών εξοπλισμών, κατέστρεψε έξι μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και πέντε drones. Εξουδετέρωσε 17 κέντρα διοίκησης και κόμβους επικοινωνιών, 19 πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Osa και 39 ραντάρ.

Νωρίτερα, ρωσικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών προϊόντων, υπό σημαία Μολδαβίας και ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Παναμά, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία.

Τσερνόμπιλ: Σενάρια τρόμου για διαρροές

Λίγες ώρες μετά τις σε δραματικό τόνο προειδοποιήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως οι Ρώσοι επιχειρούσαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και οι Ουκρανοί θυσιάζονται για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον τόπο της πυρηνικής καταστροφής και πήραν υπό τον έλεγχό τους τις παροπλισμένες εγκαταστάσεις και τα αποθετήρια.

Σχεδόν αμέσως η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, όμως διευκρίνισε άμεσα πως η αύξηση είναι «ασήμαντη» και προκαλείται από τη σκόνη που σηκώθηκε, καθώς η Ρωσία μετακινεί τον στρατιωτικό της εξοπλισμό. Απαντώντας στις ανησυχίες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά, ενώ ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για τη φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού.

«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα» πρόσθεσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, υιοθετώντας το αφήγημα του Ζελένσκι την προηγουμένη, πως επίθεση στο Τσερνόμπιλ ισούται με επίθεση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Καταθέστε τα όπλα και μετά θα μιλήσουμε»

Όσο περνούν οι ώρες, το ερώτημα κατά πόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα βρεθούν κάποια στιγμή μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πλησιάζει αμείλικτο. Οι μάχες δεν μπορούν να συνεχιστούν εσαεί, κάτι που γνωρίζουν και οι δύο πρόεδροι, και, αργά ή γρήγορα, η διπλωματία θα πρέπει να μπει στο κάδρο.

Προτού οι εξελίξεις βρεθούν σε αυτό το σημείο, όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε μια σκληρή στιγμή συνειδητοποίησης, κατήγγειλε χθες τα ξημερώματα την υποκρισία της Δύσης, διαπιστώνοντας πως η χώρα του έχει αφεθεί μόνη, αντιμέτωπη με τον ρωσικό στρατό.

«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Ολοι φοβούνται» ανέφερε σε επικριτικό τόνο, κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, την ώρα που φήμες τον θέλουν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα, κάτι που ο ίδιος διέψευσε.

Μερικές δραματικές ώρες αργότερα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωνε πως συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν περισσότερα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη. Σε δεύτερο μήνυμά του προς τους πολίτες, ο Ζελένσκι εκτίμησε πως «η Ρωσία θα πρέπει να μας μιλήσει αργά ή γρήγορα. Να μιλήσει για τον τρόπο που θα μπορέσει να δοθεί τέλος στις μάχες, να σταματήσει η εισβολή» είπε, αφήνοντας μια χαραμάδα ελπίδας πως αυτή η κρίση μπορεί να διευθετηθεί.

Αυτό το σενάριο ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο αργότερα, διά στόματος Μιχάιλο Ποντόλιακ. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας είπε πως το Κίεβο επιθυμεί την ειρήνη και πως είναι έτοιμο για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα, πάντως, πιο απόλυτη, έχοντας συνηθίσει να είναι ο παίκτης που θέτει τους όρους σε αυτό το παιχνίδι, ήταν σαφής: «Καταθέστε τα όπλα και μετά θα μιλήσουμε». Το μήνυμα το έστειλε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρώτο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ντόνετσκ Σεργκέι Περεσάντα και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουχάνσκ Βλάντισλαβ Ντεϊνέγκο.

«Για συνομιλίες είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή, μόλις οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανταποκριθούν στην έκκληση του προέδρου μας, σταματήσουν την αντίσταση και καταθέσουν τα όπλα» δήλωσε.

Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ γνωστοποίησε πως ο Πούτιν, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Ζελένσκι, είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία.

Στη διπλωματική σκακιέρα, πάντως, μεγάλο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και οι κινήσεις της Κίνας, η οποία στηρίζει τη Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, κάτι που είχε γίνει σαφές ήδη από την επίσκεψη του Πούτιν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και επαναβεβαιώθηκε χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου με τον Σι Τζινπίνγκ.

Το Πεκίνο εξακολουθεί να αρνείται τον όρο «εισβολή» για να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Ρωσίας και έχει αποφύγει να καταδικάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Πούτιν έχει βρει στο πρόσωπο του Σι έναν σύμμαχο που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμος στο μέλλον, καθώς αμφότεροι έχουν τις ανησυχίες τους για τις πρακτικές των ΗΠΑ και του
ΝΑΤΟ.

Ενδεικτική της σινικής ισχύος στην παρούσα φάση, πάντως, είναι και η προσπάθεια τόσο από το Λονδίνο χθες όσο και από τις Βρυξέλλες, μέσω Μπορέλ, να πειστεί η Κίνα να… συνετίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα