Πρόβα Αττίλα από την Τουρκία με τις πλάτες των Αμερικανών!

Η Αγκυρα σε συνεργασία με ΗΠΑ, Αζέρους και σία κάνει άσκηση απόβασης σε νησί του Αιγαίου. Σιγή ασυρμάτου από την κυβέρνηση

H επιθετική ρητορική έχει δώσει τη θέση της στις επιθετικές ενέργειες και η Αγκυρα έχει πλέον αναβαθμίσει τις προκλήσεις της με τη βοήθεια και των Ηνωμένων Πολιτειών, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει «γη και ύδωρ».

Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι τουρκικά F-16 πριν από δύο εβδομάδες πέταξαν πρώτη φορά πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα πάνω από την Αλεξανδρούπολη, υπάρχει η άσκηση της Τουρκίας με την ονομασία «Εφές», η οποία έχει σενάριο την απόβαση τουρκικών δυνάμεων σε νησί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποβατική άσκηση των Τούρκων με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων από το Αζερμπαϊτζάν και από αυτούς που χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό στο Κογκρέσο, από τις ΗΠΑ. Αυτό που δείχνει όμως το μέγεθος της υποκριτικής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι το αποβατικό σκάφος που έστειλαν να συμμετάσχει ήταν ελλιμενισμένο στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ: «Το αποβατικό πλοίο “USS Arlington” (LPD 24) κλάσης San Antonio, προσαρτημένο στο Kearsarge Amphibious Ready Group (ARG), έφτασε στα ανοιχτά των ακτών της Σμύρνης της Τουρκίας για να υποστηρίξει την τουρκική πολυεθνική άσκηση EFES Combined Joint Live-Fire Exercise 2022 (EFES22), 27 Μαΐου 2022».

Το σενάριο της άσκησης «Εφές» προβλέπει την απόβαση τουρκικών και αζέρικων στρατευμάτων σε νησί, προφανώς του Αιγαίου, και φυσικά σε ελληνικό έδαφος. Οι δηλώσεις των στρατιωτικών των ΗΠΑ που μετέχουν στην αποβατική άσκηση προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη. «Η άσκηση EFES είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πεζοναύτες της 22 MEU να βελτιώσουν την ικανότητα και τη διαλειτουργικότητά μας με τους Τούρκους συμμάχους μας και άλλους εταίρους που συμμετέχουν στην άσκηση» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Christopher Myette, εκτελεστικός αξιωματικός της 22ης MEU, και συνέχισε: «Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα εκπαιδευτούμε δίπλα δίπλα με τους Τούρκους συμμάχους μας, επιδεικνύοντας τη συνδυασμένη αποτελεσματικότητα των συμμαχικών δυνάμεων που επιχειρούν από τη θάλασσα και προβάλλοντας δυνάμεις πυρός και ελιγμών στην ξηρά».

Είναι φυσιολογικό η τουρκική άσκηση να έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι η απάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Τουλάχιστον ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει γνωστή η παραμικρή αντίδραση ή όχληση της ελληνικής διπλωματίας ή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς τους συμμάχους μας για τη συμμετοχή τους σε μια άσκηση, η οποία καταφανώς πραγματοποιείται για να εκπαιδευτούν στρατιωτικές δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση σε νησιά της Ελλάδας.

Νέες απειλές «σουλτάνου»: «Ελλάδα, συμμαζέψου»

Νέα πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους, κάνοντας σαφή την ενόχλησή του για τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Οπως ανέφερε χθες η «Yeni Safak», ο Ερντογάν είπε πως «διακόψαμε τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, συμμαζέψου”. Δεν συμμαζεύτηκες, οπότε καταργήσαμε το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας».

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πούμε “ας μη βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας”, θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν όσους κάνουν την εκτίμηση ότι θα έχουμε ένα «θερμό» καλοκαίρι στα Ελληνοτουρκικά. Η νέα NAVTEX και η νέα ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία, η κατάσταση στον Εβρο, οι τουρκικές υπερπτήσεις και φυσικά οι δηλώσεις της «αυλής» του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αξιοποιήσει τακτικές που δούλεψαν για τον ίδιο και το κόμμα του το προηγούμενο διάστημα και το ίδιο αναμένεται να κάνει εν όψει των εκλογών του Ιουνίου της επόμενης χρονιάς. Το κλίμα έντασης συντηρείται σαφώς και με την τακτική των παράνομων ΝAVTEX που εκδίδει η Αγκυρα για υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, έπειτα από την αποστολή του «Yunus» εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους «TSG Cesme» σε δύο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Αη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες ξεκίνησαν το Σάββατο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, για «θερμό» καλοκαίρι έκανε λόγο και η «Handelsblatt» σε ένα ρεπορτάζ με τίτλο: «Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα