Εγκαινιάστηκε ο Άγιος Νικόλαος! Κοσμοσυρροή στην πανηγυρική τελετή

Έπειτα από 21 χρόνια ξαναλειτούργησε ο ορθόδοξος ναός στο Σημείο Μηδέν

Ιστορική χαρακτηρίστηκε η χθεσινή μέρα για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τους ομογενείς, αλλά και για ολόκληρη την Ορθοδοξία, αφού έπειτα από 21 χρόνια εγκαινιάστηκε ο Εθνικός Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη. Εκατοντάδες χριστιανοί, φανερά συγκινημένοι, βρέθηκαν εκεί για να ανάψουν ένα κερί και να συμμετάσχουν στη χαρά της τοπικής Εκκλησίας.

Την ακολουθία των εγκαινίων τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ενώ παρέστησαν αρκετοί αρχιερείς, επιφανείς ομογενείς, κλήρος και λαός, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από διάφορα μέρη της Αμερικής, αλλά και από το εξωτερικό, ενώ το «παρών» έδωσαν και αρκετοί Ελληνες. Στα εγκαίνια παρέστησαν ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην τελετή παρέστησαν και οι δύο προηγούμενοι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής, ο Σπυρίδων και ο Δημήτριος. Παράλληλα, η επιλογή της ημέρας δεν θεωρείται καθόλου τυχαία. Πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία η Αμερική εορτάζει και τιμά την Ανεξαρτησία της, ενώ συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και την πραγματοποίηση της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, η οποία είναι και η πρώτη επί των ημερών του κ. Ελπιδοφόρου.

Αδιαμφισβήτητα ο Ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί σημείο συμβολισμού για τους Ελληνες της διασποράς, καθώς η ιστορία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης.

Ο ελληνορθόδοξος Ναός του Αγίου Νικολάου βρισκόταν στην οδό Liberty, απέναντι από τον Νότιο Πύργο. Ηταν το μόνο κτίριο που καταστράφηκε από την επίθεση και δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Ο νέος ιερός ναός -που εγκαινιάστηκε χθες- είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τον προηγούμενο και διαθέτει ένα ειδικό κέντρο όπου πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα μπορούν να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη αγαπημένων τους προσώπων που χάθηκαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα. Την αγιογράφηση του ναού έχουν αναλάβει Αγιορείτες πατέρες από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος με υπεύθυνο τον π. Λουκά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα