Έβρος: Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τη νησίδα!

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Αμυνας, διαπιστώνεται ότι το μέρος στο οποίο παρέμειναν επί αρκετές ημέρες μετανάστες τον περασμένο Αύγουστο είναι τελικώς (και) ελληνικό

Πολλαπλώς εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη ότι η νησίδα στον Εβρο στην οποία παρέμειναν επί αρκετές ημέρες μετανάστες τον περασμένο Αύγουστο είναι τελικώς και ελληνική.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι επέμεναν να ισχυρίζονται πως η νησίδα είναι τουρκική, επίσημο έγγραφο του υπουργείου Αμυνας τους διαψεύδει και, μάλιστα, πανηγυρικώς.

Ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη που έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τότε πως η νησίδα είναι τουρκική -στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την απουσία αντίδρασης εκ μέρους της κυβέρνησης- είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, οι οποίοι οφείλουν αυτή τη στιγμή να δώσουν εξηγήσεις για το καυτό έγγραφο που τους «αδειάζει».

Ειδικότερα, το επίμαχο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή αποτελεί την έγγραφη απάντηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις 17 Αυγούστου αναφορικώς με την εδαφική κυριότητα της νησίδας. Εφτασε στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου και σε αυτό αναφέρεται επί λέξει: «Από τα προδιαληφθέντα ευχερώς διαπιστώνεται ότι η υπόψη νησίδα τέμνεται από την Ε/Τ συνοριακή γραμμή, δημιουργώντας το ελληνικό και το τουρκικό τμήμα αυτής».

Ακόμα, αναφέρεται πως «στην ιστοσελίδα maps.gov.gr απεικονίζονται τα πολύγωνα των γεωτεμαχίων του Κτηματολογίου, όπου στην περιοχή του Κισσαρίου εντοπίζεται το γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 που περιλαμβάνει την έκταση του ελληνικού τμήματος της εν λόγω νησίδας». Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται στο έγγραφο πως «από τα προδιαληφθέντα ευχερώς διαπιστώνεται ότι η υπόψη νησίδα τέμνεται από την Ε/Τ συνοριακή γραμμή, δημιουργώντας το ελληνικό και το τουρκικό τμήμα αυτής, καθώς και ότι τα σημεία “1”, “2” και “3” βρίσκονται στο τουρκικό τμήμα της».

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως η εν λόγω νησίδα δεν είναι αμιγώς τουρκική, αλλά ότι έχει ένα ελληνικό και ένα τουρκικό τμήμα. Το επίμαχο έγγραφο, που έχει αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλες τις έγγραφες απαντήσεις σε ερωτήσεις βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, φέρει την υπογραφή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Με λίγα λόγια, ο υπουργός Αμυνας διέψευσε με τον πλέον επίσημο τρόπο τους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίοι επί της ουσίας με όλες τις επίμαχες δηλώσεις τους έδωσαν στους Τούρκους ένα τμήμα εδάφους που ανήκει στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τον σάλο που ξέσπασε με την αποκάλυψη του εν λόγω εγγράφου-βόμβα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξέδωσε ανακοίνωση ισχυριζόμενο πως η έγγραφη απάντηση «είναι απόλυτα ταυτόσημη με την απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 14 Σεπτεμβρίου», εξηγώντας πως, όπως είχε δηλώσει και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, «οι μετανάστες δεν βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, αλλά σε τουρκικό, επί της νησίδος Κισσαρίου».

Πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωνε τον Αυγουστο, επικαλούμενος έγγραφο του ΓΕΣ, πως «οι συντεταγμένες της συγκεκριμένης νησίδας είναι εκτός ελληνικής επικράτειας και βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος». Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, που είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, πως «η Ελληνική Αστυνομία, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η ελληνική κυβέρνηση είχαν την ίδια θέση εξαρχής: ότι η νησίδα βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος». Σε αντίστοιχους ισχυρισμούς είχε προβεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όλοι τους επέμεναν μέχρι και χθες σε πολλαπλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις τους πως η νησίδα στον Εβρο είναι μόνο τουρκική.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα