«Γυμνή» βαρβαρότητα Ερντογάν στον Έβρο!

Οι Τούρκοι έκλεψαν ρούχα και χρήματα 92 μεταναστών και τους έδιωξαν προς τον ελλαδικό χώρο. Σφοδρές αντιδράσεις

Απίστευτο αλλά αληθινό αυτό που έγινε στον Εβρο, όπου οι Τούρκοι «έσπρωξαν» προς τη χώρα μας 92 παράνομους μετανάστες (οι 50 από το Αφγανιστάν και οι υπόλοιποι από τη Συρία και το Πακιστάν) γυμνούς, αφού πρώτα τους έκλεψαν τα ρούχα και τα χρήματα, προχωρώντας σε νέας μορφής κλιμάκωση της εργαλειοποίησης των προσφύγων. Οι παράνομοι μετανάστες ήταν γυμνοί, με σωματικά τραύματα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά στη συνοριακή γραμμή του Εβρου.

Οι ελληνικές Αρχές ήταν σε εγρήγορση, καθώς το τελευταίο διάστημα έγινε αντιληπτή συνεχής κίνηση από την απέναντι πλευρά, απόπειρες εισόδου στη χώρα από Διδυμότειχο και Σουφλί, που προκάλεσαν την επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των συνοριοφυλάκων.

Αυτό όμως το θέαμα δεν περίμεναν ποτέ να το δουν, τους γυμνούς παράνομους μετανάστες που έδιωξαν οι Τούρκοι στην περιοχή των Φερών (στη νότια πλευρά του προγεφυρώματος), σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη, ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές. Στη διάσωσή τους συμμετείχαν τόσο αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών όσο και στελέχη της Frontex, με τις ελληνικές Αρχές να επιμελούνται άμεσα για την ένδυση και σίτισή τους, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τις πρώτες βοήθειες.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως είπαν στους Ελληνες αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Εβρο με τρία οχήματα των τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχολίασε πως είναι «ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες, τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα».

Όσο για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, δήλωσε πως «πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από την Τουρκία για τον χειρισμό του Μεταναστευτικού. Το γεγονός με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Εβρο είναι πράγματι σοκαριστικό. Είναι μια εικόνα απάνθρωπη. Είναι μια συμπεριφορά βάρβαρη, η οποία παραπέμπει στον Μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα». Την ίδια ώρα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως «η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπέρασε κάθε όριο, όταν και αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τη Frontex, διέσωσαν 92 συνολικά παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Εβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό».

Όπως επισημαίνεται ταυτοχρόνως από το υπουργείο, «την ώρα που η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της, επιδεικνύοντας σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τη στοιχειώδη ανθρώπινη συμπεριφορά».

Σοκαρισμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν το πρωί της Παρασκευής στις Φέρες είναι ακόμη και οι συνοριοφύλακες, με τον πρόεδρό τους Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «κάνουμε πάνω από 20 χρόνια αυτό το επάγγελμα και αυτό που συζητάμε με τους συναδέλφους είναι πως δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο, εξευτελιστικό και ντροπιαστικό. Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τούς χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα».

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει, μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου, τις απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών από τη γειτονική χώρα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο «σκιώδης υπουργός» Εξωτερικών ανέφερε πως «οι απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης του πόνου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία είναι απόλυτα καταδικαστέες. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να διεθνοποιήσει το ζήτημα των 92 προσφύγων στον Εβρο σε Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν αρκεί το αίτημα στην Τουρκία να διερευνήσει το θέμα».

Όσο για το ΚΚΕ, καταδίκασε με τη σειρά του τις τραγικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και επέκρινε τις τουρκικές προσπάθειες εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα, «την οποία στηρίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις», όπως σχολίασε, έχει καταρρεύσει.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι 92 μετανάστες βρίσκονται στο Τμήμα Αστυνομικής Φύλαξης Φερών και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου για την ταυτοποίησή τους.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα