Εντονες διαφωνίες για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη

Σήμερα στην Ολομέλεια η τροπολογία. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έχει μόνο επιμέρους ενστάσεις

Εφτασε η ώρα της ψήφισης για την τροπολογία Βορίδη σχετικά με το μπλόκο στην εκλογική κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, η οποία αναμένεται να περάσει απόψε από την Ολομέλεια, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατηρούν τις ενστάσεις τους.

Αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε η πολυαναμενόμενη έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το οποίο διατυπώνει σειρά παρατηρήσεων, δεν φαίνεται ωστόσο να εναντιώνεται στο πνεύμα της ρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση. Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα χρονικά όρια εντός των οποίων ενεργεί ο Αρειος Πάγος είναι «ιδιαιτέρως στενά, αν όχι ασφυκτικά», με τη σημείωση πως αυτά θα έπρεπε να διευρυνθούν.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή καταγράφονται ασκήσεις συναίνεσης στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει από το βήμα κάλεσμα σε όλες τις πτέρυγες να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση, η οποία, όπως είπε, θωρακίζει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της, δηλώνοντας ανοιχτός σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. «Πρέπει να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές, αν είναι αυτό εφικτό» σχολίασε ο πρωθυπουργός, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην αναφερθεί στην τροπολογία στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του φώναξε τότε από τα έδρανα πως σήμερα είναι η σχετική συζήτηση, λέγοντας μάλιστα «θα είμαι εδώ και θα σας περιμένω». Πάντως, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξηγώντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπερψηφιστεί από το κόμμα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει και δεν προχωρήσει σε μείζονες αλλαγές.

«Ανοίγει η κερκόπορτα»

Εμφανίστηκε ωστόσο κατά τι πιο διαλλακτικός, ζητώντας να συζητηθεί η πρόταση Κοντιάδη – Αλεβιζάτου, καταγγέλλοντας σε κάθε περίπτωση πως η κυβέρνηση, με την παρούσα ρύθμιση, ανοίγει την κερκόπορτα σε ό,τι αφορά την επέκταση της ρύθμισης και σε άλλους κομματικούς συνδυασμούς, λέγοντας πως εγείρει ζήτημα όχι απλώς συνταγματικότητας, αλλά και πολιτικής αξιοποίησης για να απαγορευτεί και άλλο κόμμα στο μέλλον.

Απαντώντας στην κριτική και στις επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως η προωθούμενη διάταξη δεν πάσχει από αντισυνταγματικότητα, καθώς δεν ανοίγει συζήτηση για την ιδεολογία ή τις ιδέες ενός κόμματος, αλλά ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την ποινική καταδίκη.

«Μας ενδιαφέρει να μην παριστάνουν καταδικασμένοι τους αρχηγούς κόμματος. Στόχος δεν είναι να περιορίσουμε ιδεολογίες, ανεξάρτητα από το πόσο επαχθείς είναι» είπε ο Μάκης Βορίδης, ζητώντας να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία, εφόσον τα κόμματα συμφωνούν στρατηγικά.

Θετικό το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υπερψηφίσει, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μιχάλη Κατρίνη να αναφέρει πως το κόμμα του αναμένει και την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, αλλά και απόψεις έγκριτων συνταγματολόγων προκειμένου να διαμορφώσει τις τελικές παρατηρήσεις του. Ζήτησε πάντως να μπει φραγμός σε «ναζιστικά μορφώματα που φορούν μανδύα κόμματος».

Οσο για το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, αναμένεται να καταψηφίσουν, ενώ η Ελληνική Λύση θα ανοίξει σήμερα, την τελευταία στιγμή δηλαδή, τα χαρτιά της. Σημειωτέον πως ο Ηλίας Κασιδιάρης απάντησε στην κυβερνητική τροπολογία με εξώδικο προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματική τροπολογία Μητσοτάκη», που στρέφεται κατά του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, ωστόσο κύκλοι του Κοινοβουλίου υποστηρίζουν ότι με το εξώδικο επιβεβαιώνεται πλέον με δικαστικό κλητήρα ποιος είναι ο πραγματικός επικεφαλής του κόμματος Ελληνες, άρα, όπως λένε, επιβεβαιώνεται και το σκεπτικό της τροπολογίας.

Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία που ψηφίζεται απόψε προβλέπει πως δεν θα μπορούν άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις να ηγούνται, είτε φανερά είτε κρυφά, πολιτικών κινήσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα