Κρυφή ατζέντα Δένδια στα Ελληνοτουρκικά (;)

Αποκάλυψε πως έχει μία απολύτως σαφή πρόταση για το τι πρέπει να γίνει την επομένη των εκλογών και θα την εισηγηθεί στον πρωθυπουργό

Ερωτήματα γεννά η χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Μιλώντας για τη στάση της Αγκυρας, αλλά και τις δυνατότητες διαλόγου και διευθέτησης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών μετά τους σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη τοποθέτηση που χρήζει εξηγήσεων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε πως έχει μία απολύτως σαφή εικόνα για το τι πρέπει να γίνει την επομένη των εκλογών στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Μάλιστα, τόνισε πως την πρόταση αυτή θα την εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επομένη των εκλογών. Ο ίδιος, μάλιστα, στη συνέχεια της συνέντευξης εξήγησε πως η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει γνωστή, καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες όταν λέγονται δημόσια δεν βοηθούν.

Δρα αυτόνομα;

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο υπουργός Εξωτερικών δρα αυτόνομα, σχεδιάζοντας λύσεις για τα Ελληνοτουρκικά, τις οποίες ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει. Είναι δυνατόν να δρα αυτόνομα ο Νίκος Δένδιας χωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γνωρίζει τα σχέδιά του;

Τα πράγματα, όμως, γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα στη συνέχεια, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών αφήνει να εννοηθεί πως η πρόταση αυτή ενδέχεται να φέρει αλλαγές στην πάγια στρατηγική της Αθήνας. Η αναφορά του υπουργού, που οδηγεί στο παραπάνω συμπέρασμα, είναι η εξής: «Οταν κάτι με μια συγκεκριμένη προσέγγιση δεν έχει καταλήξει σε επιτυχές αποτέλεσμα για δεκαετίες, είναι μάλλον αφελές να πιστεύεις ότι, εάν συνεχίσεις ακριβώς το ίδιο πράγμα, θα αλλάξει το αποτέλεσμα».

Με δεδομένο πως σε περίπου 40 ημέρες οι Ελληνες και οι Ελληνίδες θα οδηγηθούν στις κάλπες και τα ελληνοτουρκικά θέματα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των εκλογέων, ο υπουργός οφείλει να κάνει γνωστό το σχέδιο για τον τρόπο που θα επιλυθούν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν ούτε κρυφά σχέδια ούτε αιφνιδιασμοί. Και αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά με πολύ ξεκάθαρο και συντριπτικό τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Η ανάγκη, μάλιστα, για απόλυτο φως στις προθέσεις και τις στοχεύσεις γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία, ιδιαίτερα αν γίνεται λόγος για αλλαγή της πάγιας στρατηγικής της Αθήνας στον διάλογο με την Αγκυρα. Η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει τα χαρτιά της πριν από τις εκλογές, καθώς αυτός που αποφασίζει για τα μείζονα θέματα είναι ο λαός και όχι οι κυβερνήσεις που αποφασίζουν εν κρυπτώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα