Παρέμβαση του Αρ. Πάγου για τις φωτιές στον Εβρο

Η εισαγγελέας ζητά να διερευνηθούν τα αίτια, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα

Οσο περνούν οι ώρες τόσο κερδίζει έδαφος η εφιαλτική εκδοχή του οργανωμένου εμπρησμού στην πολύπαθη Αλεξανδρούπολη, όπου μέσα σε λίγες ώρες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 15 διαφορετικές φωτιές.

Μάλιστα, με παραγγελία της προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζητά να διερευνηθούν τα αίτια των φονικών πυρκαγιών, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα!

Η ίδια κάνει ειδική αναφορά στον εντοπισμό των απανθρακωμένων σορών 18 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, στο δάσος της Δαδιάς, όπου υπάρχουν πολλά μονοπάτια διακίνησης παράτυπων μεταναστών. «Ενώ η πύρινη λαίλαπα μαίνεται στη χώρα μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, με εστίες να εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές, ώστε να καθίσταται δυσχερέστατος ο έλεγχός τους, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται, ανείπωτη θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς, πιθανότατα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, μετανάστες, θύματα, συνήθως, παράνομων διακινητών» αναφέρεται στην παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Σε άλλο σημείο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να διερευνηθούν τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών, ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει «τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή διάπραξη του κακουργήματος του άρθρου 187, παρ. 1, 2 Π.Κ., “συγκρότηση – ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού”», όπως επισημαίνεται.

Στάχτη 75.000 στρέμματα

Τα αίτια των πυρκαγιών, που καίνε ανεξέλεγκτες τα τελευταία 24ωρα στον Εβρο, έχοντας κάνει στάχτη περισσότερα από 75.000 στρέμματα, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» ειδικών κλιμακίων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), που συμμετέχουν στις έρευνες με εξειδικευμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, για να εξεταστεί, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο της ασύμμετρης απειλής μέσω οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ασφαλείας της χώρας εκτιμούν πως οι 15 πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Εβρο και, κυρίως, γύρω από την Αλεξανδρούπολη, από τις 19 Αυγούστου ως και τις 22 Αυγούστου, δεν είναι δυνατόν να οφείλονται σε κεραυνούς ή εργασίες από πολίτες. Κάθε άλλο παρά συμπτωματικό, εξάλλου, μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν σε μια νοητή ευθεία, που ενώνει τη Δαδιά με την Αλεξανδρούπολη.

Οι Αρχές χαρακτηρίζουν… ύποπτη τη συγκεκριμένη πύρινη αλληλουχία και δεν αποκλείουν πίσω από τις πυρκαγιές να κρύβεται οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, με σκοπό να κατακάψουν τη χώρα και να προκαλέσουν αντιπερισπασμό, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ώστε να μείνουν αφύλακτες οι διαβάσεις και τα περάσματα των διακινητών παράτυπων μεταναστών!

Την πρόθεση των αρμόδιων Αρχών να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του: «Ως προς τη (διυπουργική) σύσκεψη, ήταν απαραίτητη προφανώς η συμμετοχή της ΕΥΠ. Κοιτάξτε, δεν είμαι ούτε ο αρμόδιος ούτε νομίζω είναι σωστό να κάνουμε εικασίες ή να πούμε κάποιες απόρρητες πληροφορίες, που προσωπικά ούτε εγώ δεν τις γνωρίζω. Είναι προφανές ότι, όταν έχεις τόσο πολλά μέτωπα, εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα. Σημασία έχει όχι απλά να τα εξετάζεις.

Οι αρμόδιες Αρχές να κάνουν το καλύτερο και ταχύτερο δυνατό, και σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, όσο γίνεται, να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Θα μείνω εδώ, γιατί πρέπει να προσέχουμε κάθε λέξη όταν μιλάμε για ανοιχτές διαδικασίες».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα