Βρίσκουν τώρα καταφύγιο στο βολικό σενάριο των εμπρησμών

Μαξίμου και Μητσοτάκης έχουν χάσει… την μπάλα και μοναδικό στόχο έχουν να διασωθούν από τις ευθύνες για το γεγονός πως ακόμα ένα καλοκαίρι η χώρα παραδόθηκε στις φλόγες

Η πύρινη λαίλαπα καίει τη χώρα και απογυμνώνει την κυβέρνηση των αρίστων. Με μοναδικό στόχο να διασωθεί από τις εγκληματικές ευθύνες που φέρει για το γεγονός πως ακόμα ένα καλοκαίρι ο κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε και η χώρα παραδόθηκε στις φλόγες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο της αυτογελοιοποίησης.

Για το γεγονός πως άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, περιουσίες καταστράφηκαν και χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους έγιναν στάχτη η κυβέρνηση, αντί συγγνώμης, αποφάσισε να αποδώσει το κακό σε διεθνείς συνωμοσίες και εσωτερικούς εχθρούς.

Ομως, ακόμα και αυτή η ύστατη επιλογή την οδηγεί σε αλλεπάλληλες γκάφες, που αποδεικνύουν πως το Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν χάσει… την μπάλα όχι μόνο στο επιχειρησιακό κομμάτι της κατάσβεσης των πυρκαγιών αλλά και στο κομμάτι της επικοινωνίας.

Κοσμογονία

Το φετινό καλοκαίρι η κυβέρνηση έπαιξε όλα της τα «χαρτιά» όσον αφορά την πολιτική προστασία. Στην αρχή του Ιουλίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε πως η χώρα είναι πιο έτοιμη από ποτέ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα συντελεστεί μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της.

Οταν οι πρώτες πυρκαγιές έκαναν την εμφάνισή τους καίγοντας όλη τη Ρόδο, την Κόρινθο και τη δυτική Αττική, το Μαξίμου αποφάσισε να παίξει το «χαρτί» της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας την ασύμμετρη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτήν τη φορά, όμως, και με δεδομένο πως ο προπαγανδιστικός μηχανισμός απέτυχε, το Μαξίμου έριξε το επικοινωνιακό βάρος στο κυνήγι των εμπρηστών.

Την αρχή έκανε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, επιμένοντας στη γραμμή των εμπρηστών, που πρώτος έθεσε στον δημόσιο διάλογο, έκανε ξανά την εμφάνισή του μιλώντας για πολλές συλλήψεις. Συγκεκριμένα και όσον αφορά τη φωτιά της Πάρνηθας, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για εμπρησμό. Μιλάμε για σοβαρότατες ενδείξεις». Σημείωσε ότι έχουμε σε 1,5 μήνα πάνω από 100 προσαγωγές και συλλήψεις, με πάνω από τις μισές να αποτελούν εμπρησμούς με δόλο.

«Ο ανθρώπινος παράγοντας φαίνεται ότι έχει παίξει καταλυτικό ρόλο» τόνισε χαρακτηριστικά. «Αυτοί που βάζουν τις φωτιές είναι εγκληματίες των χειρότερων εγκλημάτων. Μερικές φορές η αμέλεια είναι πλέον δύσκολο να διακριθεί από τον δόλο, ειδικά όταν υπάρχουν προειδοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τη σκυτάλη από τον υπουργό πήραν πολλοί καλοθελητές, που είναι έτοιμοι να πουν τα πάντα και να κάνουν ακόμα περισσότερα, ώστε κανείς να μη ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον… θρόνο του. Για να γίνει μάλιστα πιστευτό το αφήγημα, επιστρατεύτηκε ο ίδιος ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος χθες, σε μια πρωτοφανή συνέντευξη Τύπου, αποφάσισε να μεταφέρει στην πολιτική σκηνή την έννοια του κωμικοτραγικού.

Ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βλέπει τις φωτιές να σβήνουν στη θάλασσα, αφού πρώτα έχουν κάψει στο διάβα τους τα πάντα, εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου για να στείλει μήνυμα προς τους εμπρηστές. Ο ίδιος, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση άλλη μία χρονιά πιάστηκε απροετοίμαστη αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, έπαιξε πλήρως το «χαρτί» των εμπρηστών και των προβοκατόρων, προειδοποιώντας τους μάλιστα «δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε».

Για να δικαιολογηθεί το αφήγημα της ασύμμετρης απειλής, γρήγορα στα περισσότερα φιλοκυβερνητικά μέσα έγιναν πρώτο θέμα οι προσαγωγές υπόπτων. Και αυτό όμως κατέληξε σε ένα πρωτοφανές φιάσκο, καθώς λίγη ώρα αργότερα οι περισσότεροι εξ αυτών έμειναν ελεύθεροι, καθώς οι κατηγορίες ήταν κάτι παραπάνω από σαθρές, εξευτελίζοντας έτσι και το τελευταίο κυβερνητικό αφήγημα.

Η πραγματικότητα την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα όλοι οι Ελληνες πολίτες είναι πως απέναντί τους έχουν μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να επικαλεστεί τα πιο χυδαία ψέματα ώστε να δικαιολογηθεί και μια αντιπολίτευση που είναι αδύναμη να ελέγξει την εξουσία. Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός δημιουργεί μια πραγματικότητα που γεννά την οργή, το μίσος και την απουσία της ελπίδας για τη δημιουργία μιας σοβαρής χώρας, η οποία σέβεται τους πολίτες και τους κόπους τους.

Ανοχύρωτη

Αν η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς κανονικότητας, κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θα τολμούσε να πει πως η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη απέναντι σε εγχώριους και υποκινούμενους από τρίτες χώρες εμπρηστές.

Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θα τολμούσε να εμφανίζεται σε δημόσια θέα χωρίς πρώτα να ζητήσει μια συγγνώμη για τις εικόνες καταστροφής και, φυσικά, κανένας πρωθυπουργός δεν θα διανοείτο να παραμένει εξαφανισμένος, ώστε να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Πολύ περισσότερο, όμως, δεν θα άφηνε να εννοηθεί πως ο Εβρος, που είναι «αστακός» από τις πιο επίλεκτες δυνάμεις του Στρατού, είναι τόσο ανοχύρωτος απέναντι στις πυρκαγιές…

Η Ελλάδα όμως του 2023 δεν είναι χώρα ευρωπαϊκής κανονικότητας, αλλά μια χώρα στο έλεος της fake αριστείας και της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης.


ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Πιεστικά ερωτήματα

Ακόμα και αν δεχτούμε το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί εμπρησμών, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος ήδη, υπάρχουν σοβαρά και πιεστικά ερωτήματα: Αν τις φωτιές τις βάζουν εμπρηστές, μπορεί να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί καμία από αυτές δεν σβήνει σύντομα ή, έστω, σε λογικά χρονικά πλαίσια; Για ποιο λόγο η πυρκαγιά στη Ρόδο έκαιγε επί 10 μέρες, αυτή της Δαδιάς καίει επί έξι μέρες και το ίδιο συμβαίνει σχεδόν όλο το καλοκαίρι, ενώ οι φλόγες σταματούν μόνο όταν φθάνουν στη θάλασσα ή σε βραχώδεις περιοχές; Φταίνε οι εμπρηστές, που δεν αποδίδει η κατάσβεση;

Δεύτερον, αν ευθύνονται για όλα οι εμπρηστές, τι κάνουν οι αρμόδιες Αρχές και η ΕΥΠ; Γιατί δεν τους εντοπίζουν εγκαίρως; Η δικαιολογία ότι εμπρηστές αλωνίζουν στην Ελλάδα είναι επικίνδυνη και ατιμωτική για κάθε σοβαρό κράτος. Προφανώς, δεν είμαστε τέτοιο.

Δ. Ριζούλης


Σε φιάσκο εξελίσσεται το «κυνήγι κεφαλών» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών

Την ώρα που οι εμπρηστές δρουν ανενόχλητοι σε ολόκληρη τη χώρα (στον Αυλώνα έγιναν χθες συνολικά εννέα απόπειρες εμπρησμού!), σκορπίζοντας τον πύρινο όλεθρο, σε φιάσκο φαίνεται πως εξελίσσεται το «κυνήγι κεφαλών» που έχουν ξεκινήσει οι Αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών!

Οπως έγινε γνωστό αργά χθες το απόγευμα, ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν δύο άνδρες που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για εμπρησμό στο Μενίδι, καθώς φέρεται ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος τους. Αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν… πανηγυρικά ότι στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν 19 αναπτήρες και δύο σπρέι, στην πορεία οι αναπτήρες έγιναν… εννέα και τα σπρέι, που υποτίθεται πως θα χρησιμοποιούσαν ως… αυτοσχέδια φλογοβόλα, αποδείχθηκαν μπουκάλια σπρέι αποσμητικού! Την ίδια ώρα, υπήρχαν μαρτυρίες που ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ήταν εθελοντές, οι οποίοι κινούνταν στην περιοχή επειδή ήθελαν να βοηθήσουν τον κόσμο που είχε ανάγκη. Παράλληλα, χθες αφέθηκε ελεύθερος ένας 45χρονος που προσήχθη ως ύποπτος εμπρησμού στον Αυλώνα, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν κιάλια και ένα τσακμάκι. Αντίθετα, σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή ενός 45χρονου πρώην δικηγόρου, ο οποίος φέρεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, χθες έγιναν συνολικά εννέα απόπειρες εμπρησμού στον Αυλώνα: η πρώτη στις 8.13 στον Αυλώνα, η δεύτερη στις 8.57 στην περιοχή Συκάμινο Αυλώνα, ακολούθησαν άλλες τρεις στην ίδια περιοχή στις 9.47, άλλες τρεις στις 10.51, βόρεια της Αυλώνας, και μία προσπάθεια έγινε στις 12.02, βόρεια της Αυλώνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας με σκληρό ύφος δήλωνε: «Κάποιοι αλιτήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές». Ομως, λίγο αργότερα οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι…

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα