Επιστρέφουν οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Ενώ το Μαξίμου προσπαθεί να πείσει ότι ο λύκος έγινε… αρνάκι, οι Τούρκοι ξεδιπλώνουν (πάλι) τις προκλητικές απαιτήσεις τους

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα βρεθεί στην Αγκυρα, όπου θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μάλιστα, η συνάντηση αυτή θα γίνει με φόντο την προσπάθεια του Μαξίμου να πείσει την κοινή γνώμη πως ο τουρκικός λύκος έχει μετατραπεί σε… αρνάκι. Ομως η Τουρκία, όπως έχουν επισημάνει οι Ελληνες στρατηγικοί και διπλωματικοί αναλυτές, παραμένει σταθερή ως προς τον στρατηγικό της στόχο, που δεν είναι άλλος από το να αναγνωριστεί ως η μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου, με αξιώσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Την πραγματικότητα αυτή για την τουρκική υψηλή στρατηγική ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά χθες ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Ταγίπ Ερντογάν στα ζητήματα διπλωματίας.

Πάγια θέση

Συγκεκριμένα, ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας πως η συζήτηση στα Ελληνοτουρκικά θα πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, χωρίς την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αν η Αθήνα προσεγγίζει τα πάντα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, υποστηρίζοντας πως «αν τα εξετάσουμε σε διμερές πλαίσιο, τότε ίσως να είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία. Εμείς αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε». Την ίδια ώρα, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιστρέφουν οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και το σενάριο της μη αναγνώρισης υφαλοκρηπίδας σε κανένα άλλο νησί.

Η θέση αυτή, που είχε εκφραστεί από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έχει αναθεωρηθεί και παραμένει ισχύουσα για την Τουρκία, όπως δεν έχει ανακληθεί και η επιστολή προς τον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Και ενώ οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν ξανά το σύνολο των απαιτήσεών τους έναντι της Αθήνας, η Αθήνα συνεχίζει να βλέπει καλό κλίμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να δηλώνει πως «η Ελλάδα προσέρχεται χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα εθνικά συμφέροντα – είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, θαλάσσιων ζωνών και τίποτα άλλο».

Υπενθυμίζεται πως, μετά την κρίσιμη επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τουρκία, αναμένεται να συναντηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα