Πανηγυρίζουν για τα χρήματα, που θα έρθουν… του χρόνου!

Τα μόνα κονδύλια που θα είναι διαθέσιμα φέτος για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών αγγίζουν τα 250.000.000 ευρώ, εκ των 2,25 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής στήριξης

Με το κόστος των φυσικών καταστροφών να ανεβαίνει καθημερινά σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα στελέχη της κυβέρνησης πανηγυρίζουν για τα κονδύλια που συμφωνήθηκαν να έρθουν από την Ευρώπη, χωρίς όμως να αναφέρουν πως ούτε αρκούν ούτε θα εκταμιευτούν μέσα στο τρέχον έτος!

Οι πληγέντες των φονικών καταστροφών αναμένουν την άμεση στήριξη της Πολιτείας, η οποία φαίνεται πως χειρίζεται τα προβλήματα με πολιτικούς – επικοινωνιακούς όρους, και όχι με ανθρωπιστικούς.

Μετά τη συμφωνία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή στήριξη των 2,25 δισ. ευρώ, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να «διαφημίσουν» τα κονδύλια για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των ζημιών. Ισως να μην ενημερώθηκαν ή να μην άκουσαν τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το χρονοδιάγραμμα των Βρυξελλών ή, έστω, να μη διάβασαν το άτυπο σημείωμα του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, που ούτε λίγο ούτε πολύ ενημέρωνε πως τα μόνα κονδύλια που θα είναι διαθέσιμα φέτος αγγίζουν τα 250.000.000 ευρώ, εκ των 2,25 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής στήριξης.

Μάλιστα, τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται πως τα κονδύλια των Βρυξελλών δεν φτάνουν για να καλύψουν το σύνολο των καταστροφών, αφού στο κόστος των πλημμυρών (που έως σήμερα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ) θα πρέπει να συνυπολογιστεί εκείνο των πυρκαγιών, που πλησιάζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Πώς αλλιώς θα δικαιολογούσε κανείς τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, πως «όποιος είναι ρεαλιστής ξέρει ότι ο πρωθυπουργός πήρε το μέγιστο που θα μπορούσε να πάρει από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία». Πρόκειται για… πρώιμους πανηγυρισμούς, αφού το τελικό κόστος των καταστροφών ξεπερνά την ευρωπαϊκή στήριξη.

Οι Βρυξέλλες φαίνεται πως έκαναν τη… δουλειά τους, αφού παραδέχτηκαν το πρόβλημα, το οποίο αποτύπωσε ξανά χθες η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Ισπανία επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές, και επλήγησαν ξανά λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα από καταστροφικές πλημμύρες».

Πέραν του αν αρκούν τα κονδύλια, ξεκάθαρο είναι και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευσή τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος παραδέχτηκε πως «το μεγαλύτερο εύρος του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα θα τεθεί σε κίνηση μέσα στο 2024». Ακριβώς το ίδιο είχε δηλώσει -προτού καν υπάρξει συμφωνία- και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα