Πολιτική λύση πρότεινε ο Κυριάκος από το Κάιρο

Ο πρωθυπουργός στη διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες, λέγοντας: «Θρηνούμε την απώλεια αθώων πολιτών»

Στη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη στο Μεσανατολικό, που έγινε στο Κάιρο το Σάββατο και δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του επιχείρησε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, καθώς, όπως είπε, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το μέλλον στην περιοχή δεν μπορεί παρά να είναι μια βιώσιμη λύση σταθερότητας και ευημερίας, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί της βάσης των δύο κρατών.

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση» επισήμανε στην παρέμβασή του στη διάσκεψη ο πρωθυπουργός και -παρόντος του Αχμούτ Αμπάς- δεν εξομοίωσε τη Χαμάς με τους Παλαιστινίους. Επισήμανε ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί απώλειες και πόνο τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους, και δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συγχέουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο και ο πρόεδρος Αμπάς που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή Αρχή έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης».

«Το μήνυμα “κλειδί” που πρέπει να στείλουμε σήμερα είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και θρηνούμε την απώλεια ζωών και το κακό που πλήττει αθώους πολίτες, από τις βιαιότητες στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σε συμφωνία όμως με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο».

Εξηγώντας τι εννοεί, σημείωσε πως η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους. Και η νομοθεσία αυτή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διασφαλίζει τα όρια της βλάβης που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλους ανθρώπους ακόμη κι όταν ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης με ευρείες συνέπειες και πρόσθεσε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, και ο Ερυθρός Σταυρός να αποκτήσει πρόσβαση και άμεσα να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα