Πολιτικά παιχνίδια για να θαφτούν οι τεράστιες ευθύνες για τα Τέμπη

Την πρόταση του ΚΚΕ υπερψήφισαν άπαντες, πλην του ΠΑΣΟΚ, που επέμεινε μέχρι τέλους στη δική του πρόταση για προανακριτική επιτροπή

Πολιτικά παιχνίδια, δυστυχώς με διακομματική συναίνεση, στην πλάτη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και των οικογενειών τους παίχτηκαν χθες στη Βουλή, όπου «πέρασε» με ευρύτατη πλειοψηφία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα οδηγήσει στη συγκάλυψη των ευθυνών και στο «κουκούλωμα» της υπόθεσης. Οπως έχει συμβεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν, η εξεταστική επιτροπή αναμένεται να λειτουργήσει ως «πλυντήριο» και να μην οδηγήσει απολύτως πουθενά, και σίγουρα όχι στη δικαίωση των θυμάτων, δεδομένου ότι η έρευνα θα αρχίσει από το… 1997, δηλαδή 25 ολόκληρα χρόνια πριν. Την πρόταση του ΚΚΕ υπερψήφισαν άπαντες, πλην του ΠΑΣΟΚ, που επέμεινε μέχρι τέλους στη δική του πρόταση για προανακριτική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως αποφασίστηκε να μην καταψηφίσει και να πει το «ναι», προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι βάζει μπλόκο στη διερεύνηση της τραγωδίας. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση χθες ήταν η προαναγγελία της κυβέρνησης, διά στόματος του Μάκη Βορίδη, ότι θα καταψηφίσει τις προτάσεις για προανακριτική, ανακοίνωση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Δεδομένης της άρνησης της συμπολίτευσης, η πρόταση για προανακριτική δεν πρόκειται να περάσει, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι.

Κατά τα λοιπά, με εξαίρεση την αντιπαράθεση για το «όχι» της Ν.Δ., κυριάρχησαν οι κόντρες ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι, παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε όχι μόνο στη Ν.Δ., αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ. «Οι εγκληματικές ολιγωρίες των δυο υπουργών, των κυρίων Σπίρτζη και Καραμανλή, αυτό είναι το επίδικο και όχι το φιλολογικό τσάι, που ζητάτε να ερευνήσουμε τι έγινε 25 χρόνια πριν, κύριοι του ΚΚΕ» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας ταυτοχρόνως κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Προχθές μιλήσατε για δεκανίκι και τώρα υπερψηφίζετε την πρόταση του ΚΚΕ. Βρίσκεστε σε βέρτιγκο» ανέφερε.

Απαντώντας, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για λάθος του ΠΑΣΟΚ να βάζει στο ίδιο κάδρο την υπουργική θητεία του Χρήστου Σπίρτζη με εκείνη του Κώστα Καραμανλή. Οπως υποστήριξε, ο ίδιος ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα συμφωνεί να διερευνηθεί και η περίοδος 2015-2019, προκειμένου να μην υπάρξει καμία υπόνοια.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως «η Ν.Δ. τοποθετείται με καθαρό τρόπο: θέλουμε τη διερεύνηση των αιτιών», κατηγορώντας την αντιπολίτευση, λέγοντας πως «φαίνεται ποιος είναι προαποφασισμένος και ποιος θέλει την πολιτική εκμετάλλευση αυτού του τραγικού γεγονότος.

Η πλειοψηφία, που από την πρώτη στιγμή φέρεται υπεύθυνα, ή η αντιπολίτευση, που θέλει να προβεί σε πολιτικές εκμεταλλεύσεις και άγρα πολιτικών επιδιώξεων. Και λυπάμαι πολύ που ένα τραγικό γεγονός δεν μπόρεσε να δώσει τη δυνατότητα σύγκλισης και ομόνοιας ως προς τη διερεύνηση των πραγματικών συστημικών προβλημάτων της λειτουργίας των σιδηροδρόμων». Σε αυτό το σημείο γνωστοποίησε πως η Ν.Δ. θα βάλει μπλόκο στη συγκρότηση προανακριτικών. Τον λόγο τότε ζήτησε εκ νέου ο Νίκος Ανδρουλάκης, καλώντας το ΚΚΕ να αποσύρει την πρότασή του για εξεταστική, ώστε η Βουλή να συγκροτήσει άμεσα προανακριτική επιτροπή.

Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση και του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος είπε, απευθυνόμενος στη Ν.Δ., πως «είστε ένα δυστύχημα δημοκρατίας». Νωρίτερα, την πρόθεση του ΚΚΕ να υπερψηφίσει τις προτάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη γνωστοποίησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, πετώντας το γάντι στα δυο κόμματα, καλώντας τα να «αφήσουν τις αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες» και να στηρίξουν το αίτημα του κόμματός του.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος σημείωσε πως «αν θέλατε πραγματικά να ρίξετε φως στο δυστύχημα των Τεμπών, θα έπρεπε να είχατε ψηφίσει τη δική μας πρόταση για εξεταστική που είχαμε καταθέσει το καλοκαίρι. Τώρα, το μόνο που επιδιώκετε είναι η συγκάλυψη», όπως ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα