Ποινικοί Κώδικες: Ψηφίστηκαν σε κλίμα πόλωσης!

Οξεία αντιπαράθεση Φλωρίδη με σύσσωμη την αντιπολίτευση, που του καταλόγισε ποινικό λαϊκισμό και νομοθέτηση με βάση τα δελτία ειδήσεων

Εν μέσω οξείας έντασης και με την κυβέρνηση να ανοίγει πολλαπλά μέτωπα τόσο με την Αριστερά όσο και με το σύνολο των κομμάτων δεξιά της Δεξιάς, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους το νομοσχέδιο με τους νέους ποινικούς κώδικες. Η κυβέρνηση επέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή να διαμηνύει πως το νομοσχέδιο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των θυμάτων, όχι των θυτών, με την αντιπολίτευση να της καταλογίζει ποινικό λαϊκισμό και νομοθέτηση με βάση τα δελτία ειδήσεων.

Γιώργος Φλωρίδης δέχτηκε πυρ ομαδόν και επιχείρησε να αναχαιτίσει τα πυρά, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο στηρίζει τις πραγματικές ανάγκες της συντριπτικής πλειονότητα των πολιτών, ενώ κατήγγειλε την αντιπολίτευση για υποκρισία και δημαγωγία. «Με δικολαβίστικες προσεγγίσεις δεν ψηφίζετε. Λόγια, λόγια, λόγια. Κατά τα λοιπά, στις παρελάσεις είστε πρώτοι!» ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης, απευθυνόμενος στον Δημήτρη Νατσιό, που του είχε ασκήσει κριτική, με τον πρόεδρο της ΝΙΚΗΣ να αποκρούει τα βέλη.

«Γιατί τιμωρείτε τα παιδιά μας; Είστε βαθιά νυχτωμένοι. Εσείς είστε οι υποκριτές. Τιμωρήστε όλα τα παιδιά, βάλτε τα φυλακή! Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα» υποστήριξε ο Δημήτρης Νατσιός. Ο Γιώργος Φλωρίδης εγκάλεσε και τη Νέα Αριστερά, σχολιάζοντας πως τα επιχειρήματά της κατά του σχεδίου νόμου ταυτίζονται με εκείνα του ακροδεξιού, όπως ανέφερε, άκρου της Βουλής. «Ονομάζεστε Νέα Αριστερά και νομίζετε ότι ξεχάσαμε πού ήσασταν.

μεγαλύτερη θεσμική εκτροπή στην Ελλάδα ήταν η σκευωρία που στήσατε επί ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγήσετε στη φυλακή αντιπάλους» υποστήριξε ο υπουργός, κατηγορώντας εμμέσως και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μην τη δέχεστε την ψήφο των κακών ακροδεξιών, εάν δεν σας αρέσει» ανέφερε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος, με τον Γιώργο Φλωρίδη να επιμένει, σχολιάζοντας πως «καταψηφίζετε το νομοσχέδιο εσείς, που λέτε ότι είστε το πατριωτικό κίνημα, γι’ αυτό αναδεικνύεται η δημαγωγία και η υποκρισία σας».

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, σχολίασε πως «ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι “Οπισθεν ολοταχώς”, με υπότιτλο “με περισσότερη φυλακή”», κατηγορώντας τη Ν.Δ. πως δεν κάνει απολύτως τίποτα για να περιοριστεί το έγκλημα και απλώς αυξάνει τις ποινές. «Πρόκειται για ακόμα ένα νομοθετικό έκτρωμα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πάσχει βαριά από πολιτικές ασθένειες, αυταρχισμό και ποινικό λαϊκισμό, κοροϊδεύει ανερυθρίαστα τον λαό. Να θολώσουν τα νερά επιχειρούν, ότι δήθεν φταίνε οι χαμηλές ποινές» κατήγγειλε από την πλευρά του ο Βασίλης Στίγκας.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται βασικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, για την έκτιση των ποινών στα πλημμελήματα, καθώς προβλέπεται πως η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνα σε εξαίρεση. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος, όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

Επιπρόσθετα, προβλέπονται η αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη, αλλά και η αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20) – αντίστοιχα και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8). Ακόμη, όσον αφορά την αποφυλάκιση των κρατουμένων, αυτή θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου, ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη. Ακόμη, προβλέπεται η επαναφορά του μέτρου ασφαλείας της δικαστικής απέλασης επί κακουργημάτων μετά την έκτιση ποινής κάθειρξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα