Ακραία προσβολή στους συγγενείς των θυμάτων

Ενταση ανήμερα της συζήτησης των πορισμάτων προκάλεσε η προκλητική αναφορά Μαρινάκη για εκμετάλλευση των Τεμπών από πολιτικές βδέλλες

Μείζονα πολιτική ένταση, ανήμερα της συζήτησης των πορισμάτων των κομμάτων για τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, πυροδότησε η προκλητική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου σε πολιτικές βδέλλες οι οποίες επιχειρούν να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από την τραγωδία. «Είναι άλλο πράγμα να σταθείς δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να βοηθήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη και είναι άλλο πράγμα να στήνεις show και να είσαι παντού σαν βδέλλα και να προσπαθήσεις να αποκομίσεις πολιτικά οφέλη από τον πόνο των ανθρώπων. Είναι αξιοθρήνητος όποιος πολιτικός προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από μια τέτοια υπόθεση», όπως ισχυρίστηκε, δίχως ντροπή, ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ δεν σταμάτησε να προκαλεί, μιλώντας για «πανηγύρι πάνω στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων» από την αντιπολίτευση.

Η απάντηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν άργησε να έρθει, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως με όσα είπε ο κ. Μαρινάκης έδειξε ακόμα μία φορά πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στερείται ευθιξίας και κατανόησης και εν τέλει ενσυναίσθησης. «Να τον ενημερώσουμε πως το μόνο “αίμα” που κύλησε από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία προκλήθηκε από την αμέλεια του υπουργού της κυβέρνησής του -τον οποίο και προστατεύει-, πνίγοντας στο πένθος τις οικογένειες των θυμάτων», όπως ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Στον Παύλο Μαρινάκη απάντησε και ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος έχασε τον αδερφό του στα Τέμπη, σχολιάζοντας πως «εγώ, πάλι, θυμάμαι ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές τα μόνα πρόσωπα που σχετίζονται με τα Τέμπη και αποφάσισαν να πολιτευτούν το έκαναν με συνδυασμούς της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς». Οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και οι επιζώντες της τραγωδίας βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα θεωρεία της Ολομέλειας, παρακολουθώντας τη συζήτηση. Ανάμεσά τους η επιζήσασα Ευδοκία Τσαγκλή, αλλά και ο συγγενής θύματος Χρήστος Κωνσταντινίδης. Μάλιστα, ο τελευταίος αντέδρασε κατά την ντροπιαστική παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Δημήτρη Μαρκόπουλου και σηκώθηκε όρθιος αρχίζοντας να χειροκροτεί ειρωνικά, με αστυνομικό της Βουλής να του ζητά να καθίσει εκ νέου στη θέση του. Την ίδια ώρα, στον πρωθυπουργό αναφέρθηκε η Μαρία Καρυστιανού καθώς, ερωτηθείσα τι θα του έλεγε εάν τον συναντούσε, απάντησε πως «θα μπορούσα να βρεθώ μαζί του σε μια δικαστική αίθουσα, στο γραφείο του δεν θα πήγαινα σε καμία περίπτωση».


Οι περισσότεροι βουλευτές της Ν.Δ. δεν πήγαν στην Ολομέλεια

Προσβολή στη μνήμη των 57 θυμάτων των Τεμπών αποτελεί η χθεσινή τραγική εικόνα της Βουλής κατά τη συζήτηση των πορισματικών θέσεων των κομμάτων για το έγκλημα των Τεμπών. Τα «γαλάζια» έδρανα κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση υπήρξαν μισοάδεια, αποδεικνύοντας πως η Νέα Δημοκρατία ουδόλως ενδιαφέρεται για την κοινοβουλευτική διερεύνηση της τραγωδίας. Νωρίς το πρωί, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, στα έδρανα της πτέρυγας της κεντροδεξιάς παράταξης βρίσκονταν περί τους 40 βουλευτές.

Από εκεί και πέρα ωστόσο άρχισε η κατρακύλα, καθώς, όσο περνούσε η ώρα, οι βουλευτές άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα της Ολομέλειας και να πηγαίνουν προς το εντευκτήριο και το καφενείο, αλλά και στη συνέχεια να φεύγουν τελείως από τη Βουλή. Και η εικόνα, βεβαίως, των υπουργικών εδράνων ήταν το ίδιο ντροπιαστική.

Αδεια έδρανα

Είναι πάγια, άλλωστε, γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου ότι αυτά τα ζητήματα αφορούν τη Βουλή. Τα κυβερνητικά έδρανα ήταν σχεδόν άδεια, καθώς η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε μόνο από τον υπουργό Επικρατείας, που παρακολούθησε όλη τη συνεδρίαση και παρενέβη όσες φορές θεώρησε ότι χρειάζεται.

Μετά και τη χθεσινή εικόνα της Βουλής, όχι μόνο ο στόχος της συγκάλυψης της τραγωδίας επετεύχθη, αλλά και αποδείχθηκε περίτρανα πως ούτε οι ίδιοι «γαλάζιοι» βουλευτές μπορούν και θέλουν να υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή της απέκδυσης ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση, για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, και η εικόνα των εδράνων της αντιπολίτευσης υπήρξε εξίσου απογοητευτική, ιδίως μετά το απόγευμα και ύστερα από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Είναι ενδεικτικό ότι αργά το βράδυ λιγοστοί υπήρξαν οι βουλευτές που παρέμειναν στην αίθουσα.


Νέα απαράδεκτη επίθεση Αδωνη στην Ευρωπαία εισαγγελέα

Εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία για λογαριασμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο Αδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε χθες νέα απαράδεκτη επίθεση κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, για όσα έχει πει σχετικά με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος δυσκολεύει την έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Αν η Ευρωπαία εισαγγελέας νομίζει ότι η Ελλάδα είναι αποικία που μπορεί να διατάζει, κάνει λάθος. Δεν έχει δικαιοδοσία να ζητά αλλαγή του Συντάγματος και κυρίως με το ύφος που το έκανε» είπε για τη Λάουρα Κοβέσι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαία εισαγγελέας εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ελέγχει αν υπάρχει διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων. Δεν έχει καμία άλλη δικαιοδοσία.

Ως προς τα Τέμπη δεν έχει καμία δικαιοδοσία, έχει μόνο για τη σύμβαση 717 και καλώς ελέγχει. Η δικαιοδοσία της δεν υπερβαίνει το ελληνικό Σύνταγμα. Αν έχει ενστάσεις και απορίες, τα στέλνει στη Βουλή». Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως «η κυρία εισαγγελέας έχει στείλει στη Βουλή επιστολή για τυχόν διερεύνηση ευθυνών για τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Καραμανλή», αλλά, όπως τόνισε, «η Βουλή αποφάσισε ότι δεν έχει δίκιο και δεν τίθεται θέμα ποινικής δίωξης». «Είπε ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, πρέπει να έχετε ένα άλλο Σύνταγμα. Δεν θέλω να αλλάξει το άρθρο 86, το αλλάξαμε ήδη. Δεν έχει δικαιοδοσία να ζητά αλλαγή του Συντάγματος και κυρίως με το ύφος που το έκανε».

Ο υπουργός Υγείας, που έχει την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης σε αυτά που λέει κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέα, κατέληξε: «Αν νομίζει ότι ήρθε ως αποικιοκρατική δύναμη σε μια αποικία που μπορεί να διατάζει, κάνει λάθος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα