Οι «στιγμές» των σταρ στα χέρια συλλεκτών

Η Μέριλιν Μονρόε μειδιά όταν αντιλαμβάνεται ότι ο φωτογραφικός φακός ενός παπαράτσι της εποχής την έχει αιφνιδιάσει την ώρα που γευματίζει.

Ο Μάρλον Μπράντο, στις μεγάλες του δόξες, τη χρονιά δηλαδή της περίφημης ταινίας «Λεωφορείον ο πόθος», ποζάρει για το αμερικανικό περιοδικό «Harper’s Bazaar» με ύφος αλήτικο και προκαλεί ρίγη συγκίνησης στις ανά τον κόσμο θαυμάστριές του. Η Σοφία Λόρεν και ο Γκρέγκορι Πεκ φωτογραφίζονται στα κλεφτά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του 1966 «Αραμπέσκ» από τον Ιταλό Τάτζιο Σεκιαρόλι, τον άνθρωπο που αργότερα ανέλαβε χρέη προσωπικού φωτογράφου της Ιταλίδας ντίβας.

Τυχαία φωτογραφικά ενσταντανέ, που «τραβήχτηκαν» από παθιασμένους παπαράτσι της εποχής στο κυνήγι της καλύτερης φωτογραφίας, αλλά και «στημένα» πορτρέτα λαμπερών πρωταγωνιστών, οι οποίοι με την παρουσία τους στην μεγάλη οθόνη έδωσαν τον δικό τους ορισμό στην έννοια της λέξης σταρ. Στις 150 λήψεις οι οποίες βγήκαν στο σφυρί από τον γνωστό οίκο δημοπρασιών Christie’s η μόδα ήταν τελικά εκείνη που έκλεψε την παράσταση. Και αυτό διότι οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τους μάγους του είδους για να κοσμήσουν τα περιοδικά μόδας και να αποτελέσουν όχι μόνο ένα θελκτικό διαφημιστικό προϊόν για τις γυναίκες αλλά και μια νέα εικαστική προσέγγιση.

Τίτλος της δημοπρασίας, «Λήψεις τού σήμερα και τού τότε: Πρόσωπα της μόδας, του στιλ και διασημότητες», μια αγαπημένη θεματική ενότητα ιδιαίτερα του οίκου -αλλά και των αγοραστών- αφού συχνά πυκνά δημοπρατούνται φωτογραφίες με πρωταγωνιστές τους… celebrities του περασμένου αιώνα.

Οι Κοκό Σανέλ, Μάρλον Μπράντο, Μέριλιν Μονρόε, Σοφία Λόρεν, Beatles, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μαντόνα, Μπριζίτ Μπαρντό, Πολ Νιούμαν, Μοχάμεντ Αλι, Τζόνι Ντεπ, καθώς και δεκάδες άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής, της υποκριτικής αλλά και του μόντελινγκ, αφέθηκαν να «σκηνοθετηθούν» μπροστά στον φακό από φωτογραφικές διάνοιες της εποχής (βλέπε Χέλμουτ Νιούτον και Ιρβιν Πεν).

Κορυφαίο κομμάτι της δημοπρασίας αναδείχθηκε μια φωτογραφία παγωμένου φαγητού (με τίτλο «Frozen Foods») του πρωτοπόρου Πεν, αφού κατάφερε -κατά παράδοξο τρόπο- να πουληθεί στα 78.000 ευρώ!

Μεταξύ των λήψεων που είχαν να επιλέξουν οι αγοραστές βρίσκονταν και ενσταντανέ του θρυλικού Γάλλου Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, του Ρόμπερτ Ντουανό αλλά και της διάσημης φωτογράφου Λένι Ρίφενσταλ.

Βέβαια, όπως ήταν φυσικό, στη δημοπρασία οι φωτογραφίες που έγιναν ανάρπαστες ήταν εκείνες που απεικόνιζαν τους χολιγουντιανούς αστέρες.

Την τιμητική της είχε η ξανθιά Γαλλίδα σεξοβόμβα Μπριζίτ Μπαρντό, της οποίας οι πόζες μοσχοπουλήθηκαν, όπως εκείνη με τίτλο «The towel session» του 1959 τραβηγμένη από τον Σαμ Λέβιν, η οποία πουλήθηκε στα 1.600 ευρώ, αλλά και μια ακόμη μεταγενέστερη του 1967, η οποία συγκέντρωσε το ποσό των 2.180 ευρώ.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα