«Γειτονιές ενωμένες, ποτέ νικημένες» λένε οι κάτοικοι και συσπειρώνονται σε ομάδες για να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά, αλλά όχι και τόσο απλά, προβλήματα της περιοχής τους, αποδεικνύοντας ότι τα πολλά χέρια και κυρίως η θέληση δίνουν λύσεις εκεί που η Πολιτεία σηκώνει τα χέρια ψηλά. Εγκαταλειμμένα κτίρια αποκτούν και πάλι πνοή, οικόπεδα καθαρίζονται και αποκτούν νέο ρόλο, όσοι πολίτες βρίσκονται σε δεινή θέση ενισχύονται από την κοινότητα και η τέχνη αναλαμβάνει να δώσει χρώμα ακόμη και στις γκρίζες γωνιές της πόλης. Η συλλογική δράση σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι ξεπερνάει τα όρια της… μόδας και σιγά-σιγά αποτυπώνεται στη συνείδηση των πολιτών ως απολύτως αναγκαία.
Τέσσερις ομάδες σε Πειραιά, Χαϊδάρι, Γαλάτσι και Κεραμεικό ανεβάζουν τα μανίκια και δεν φοβούνται να λερωθούν, προκειμένου η γειτονιά τους να αστράψει και πάλι.
Θεωρώντας ότι η αδιαφορία και η απάθεια είναι η ρίζα κάθε κακού είκοσι κάτοικοι του Πειραιά κάθε ηλικίας αποφάσισαν να συγκροτήσουν τον Νοέμβριο του 2010 την ομάδα «PireActive». Οι δράσεις που υλοποιεί η ομάδα έχουν χαρακτήρα περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και κοινωνικό. Σε αυτό το πνεύμα έχουν οργανώσει -μεταξύ άλλων- καθαρισμούς σε γειτονιές, πάρκα, σχολεία και παραλίες, ξεναγήσεις σε μουσεία και γειτονιές με ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς και συλλογή τροφίμων και ρούχων. «Σε εποχές που νιώθεις τα πάντα να καταρρέουν, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα “δίχτυ ασφαλείας”, ώστε οι άνθρωποι να μην πέσουν στο κενό» παρατηρούν.
Η ομάδα «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» είναι μια πρωτοβουλία κατοίκων και επαγγελματιών που ζουν ή εργάζονται στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο. Στα τέσσερα χρόνια ζωής που ήδη μετρά, τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά. Η συγκέντρωση οίκων ανοχής, η διέλευση πολλών λεωφορειακών γραμμών, η ύπαρξη πολλών εγκαταλειμμένων οικοπέδων και ακινήτων (σε ποσοστό 40%, όπως αναφέρουν), η ελλιπής καθαριότητα και η απουσία κοινωνικών υποδομών για τους πολίτες όλων των ηλικιών είναι τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Τα τελευταία δύο χρόνια που η ομάδα «Geitones» δραστηριοποιείται στο Γαλάτσι επιδιώκει να αμβλύνει την απόσταση ανάμεσα στους κατοίκους και στις τοπικές Αρχές. «Δεν θέλαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τον δήμο, αλλά να συνδεόμαστε και να αλληλοβοηθιόμαστε» διευκρινίζει η κυρία Αντα Μονογιού, μέλος της ομάδας. Στις δράσεις τους ξεχωρίζουν η συλλογή τροφίμων για συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη αλλά και η τοποθέτηση «κλήσεων» στα οχήματα που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια.
Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές, εκμάθηση ξένων γλωσσών και μουσικών οργάνων, εθελοντική νομική, λογιστική και ιατρική υποστήριξη, διοργάνωση δωρεάν καλλιτεχνικών εργαστηρίων για παιδιά και ενήλικες, ανταλλακτήριο παιδικών ρούχων και παιχνιδιών, σεμινάρια και ακόμη πολλές δράσεις της ομάδας «Ιστός» στο Χαϊδάρι καλλιεργούν έμπρακτα την κουλτούρα ότι ο καθένας προσφέρει όπως μπορεί.

