Την ερχόμενη Παρασκευή κληρώνει για τον αγωγό με τον οποίο θα ανοίξει ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος μεταφοράς του αζερικού φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη, με την κόντρα μεταξύ του TAP και του Nabuco να κορυφώνεται. Οι οριστικές αποφάσεις της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν είναι ζήτημα ημερών και θα ληφθούν παράλληλα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη Socar. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει, ως γνωστόν, τον αγωγό TAP, ο οποίος διέρχεται από τη βόρεια Ελλάδα, συνεχίζει προς το Δυρράχιο της Αλβανίας και στη συνέχεια υποθαλάσσια κατευθύνεται στην Ιταλία. Χθες υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας κατασκευής του TAΡ η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement-HGA). Η συμφωνία ήταν η μοναδική βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του αγωγού.
Μέτοχοι του αγωγού TAP είναι η νορβηγική Statoil (42,5%), η ελβετική AXPO (42,5%) και η γερμανική Ε.ΟΝ (15%). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο, με δυνατότητα επέκτασης στα 20 δισ. αργότερα. Αποτελεί επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Κυβερνητικοί παράγοντες συνδέουν την επιλογή μεταξύ TAP και Nabuco με την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με τον διαγωνισμό να βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωση. Προχθές το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) έκανε δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά της Socar από το Αζερμπαϊτζάν ύψους 400.000.000 ευρώ για το 66% του ΔΕΣΦΑ και αναμένεται η επίλυση σειράς διαδικαστικών θεμάτων για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Ο επικεφαλής της Socar Rovnag Abdullayev δήλωσε χθες ότι ο αζερικός όμιλος και το ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ. Οπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας, η απόφαση της Socar να κινηθεί για την αγορά του ΔΕΣΦΑ εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύ καλών διμερών σχέσεων των δύο χωρών. «Η Socar, η οποία έχει τεράστια πείρα στα δίκτυα αερίου, ανυπομονεί να αρχίσει να δουλεύει στην Ελλάδα, στο πρώτο project αυτού του τύπου για τον όμιλο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε o Abdullayev.
Χθες ο επικεφαλής του τομέα εξαγωγών του ρωσικού ομίλου Gazprom Alexander Medvedev δήλωσε ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ.
Φώτης Κόλλιας


