Και ενώ τα ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών συνεχίζουν να καταφθάνουν σε Πειραιά, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μυρίζει μπαρούτι, καθώς τα επεισόδια μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων αλλοδαπών ή ανάμεσα σε αστυνομικούς και μετανάστες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.
Το βράδυ της περασμένη Τρίτης ομάδα μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών της Μόριας Μυτιλήνης εισέβαλε σε παρακείμενη μάντρα όπου φυλάσσονται κατασχεθέντα ταχύπλοα και αυτοκίνητα και κατέστρεψε αρκετά. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά στα οχήματα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τη δυσφορία τους για τις συνθήκες κράτησής τους.
Λίγες ώρες αργότερα, μετανάστες, που διαμένουν προσωρινά στην Κω, συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των εγγράφων τους, που θα τους επιτρέψει να εγκαταλείψουν το νησί. Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο και ομάδα μεταναστών εγκλώβισε τους αστυνομικούς εντός του τμήματος, ενώ πολλοί από αυτούς έκλεισαν για αρκετή ώρα τον δρόμο στο κέντρο της πόλης, με τους τουρίστες, που αυτή την εποχή επισκέπτονται κατά χιλιάδες το δημοφιλές νησί, να κοιτούν σαστισμένοι τις πρωτόγνωρες σκηνές.


