Ο Σκουρλέτης ανακαλεί τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών της El Dorado επικαλούμενος παράβαση των όρων
Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, έπειτα από απόφασή του με την οποία ανακαλούνται οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μετά την απόφαση Σκουρλέτη, ο οποίος επικαλείται παράβαση των όρων των τεχνικών μελετών από την Ελληνικός Χρυσός, που διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή των εργασιών της εταιρίας.
Σε δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι συζήτησαν πολλά με τον πρωθυπουργό, αλλά ο βασικός λόγος της παρουσίας του ήταν να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για θέματα που αφορούν το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. «Το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, είναι πολλά πράγματα που εκκρεμούν και προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο» επισήμανε.
Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η εταιρία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο. «Με απόφασή μου σήμερα ανακαλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Κατά συνέπεια αυτό μεταφράζεται σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρίας στις Σκουριές». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες, αναγκαίες, «αλλά πρέπει και οι εταιρίες να σέβονται τους όρους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί, έτσι ώστε να μην θίγονται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον».
Ραντεβού
Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν οι περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Στη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε διεξοδική συζήτηση για τις παρεμβάσεις του υπουργείου που έχουν γίνει και αυτές που έχουν δρομολογηθεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι εξελίξεις σχετικά με τον ρωσικό αγωγό.
Η απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για διακοπή των εργασιών στις Σκουριές, ύστερα από ανάκληση των σχετικών τεχνικών μελετών, δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο οικονομικό, στο οικολογικό και το κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετικό σχόλιό του.
Πανηγύρια από τους κατοίκους που διαφωνούσαν
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη βορειοανατολική Χαλκιδική η είδηση για την προσωρινή διακοπή των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Οι αντιδρώντες στην επένδυση δήλωναν απογοητευμένοι από τις κινήσεις Τσίπρα και μόνο αυτή την εξέλιξη δεν περίμεναν, ενώ οι μεταλλωρύχοι είχαν επαναπαυθεί και έβλεπαν την πλάστιγγα να γέρνει προς το μέρος τους.
Το κίνημα κατά του χρυσού έχει κατακλυστεί από ευφορία, ενώ προβληματισμός επικρατεί στο μέτωπο των μεταλλωρύχων, που έπεσαν από τα σύννεφα, αφού χθες το πρωί εκπρόσωποί τους είχαν συναντηθεί με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος, όπως λένε, δεν τους μετέφερε τίποτα ανησυχητικό, ενώ, αντίθετα, τους διαβεβαίωσε ότι εγγυάται για τις θέσεις εργασίας τους.
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς θεωρεί ότι ο ενθουσιασμός στην περιοχή είναι δικαιολογημένος, αφού ο κόσμος το παλεύει τόσο καιρό, βλέποντας παράλληλα τον τόπο να καταστρέφεται. «Δικαίως είχαν φοβηθεί τελευταία, αφού τα μηνύματα από την κυβέρνηση ήταν αμφίσημα» σημείωσε στη «δημοκρατία».
Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, η προγραμματισμένη για την Κυριακή άνοδος στον Κάκκαβο δεν θα ανασταλεί. «Θα ανέβουμε στις Σκουριές και είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε απέναντι στους μεταλλωρύχους» ανέφερε το μέλος του Συντονιστικού Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων – Ακάνθου κατά της μεταλλουργίας χρυσού Γιάννης Βερβερίδης.
Από την άλλη πλευρά, οι μεταλλωρύχοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου και ετοιμάζονται να κατεβάσουν όλη τη Χαλκιδική στην… Αθήνα και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ανατρέψουν την κατάσταση. Μάλιστα, εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να ανέβουν την Κυριακή στις Σκουριές. «Κανονικά δεν έχουμε δουλειά στην πορεία τους. Μην πειράξουν όμως τις δουλειές μας» σημείωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Γιώργος Χατζής.
«Η Ελληνικός Χρυσός ουδέποτε παρανόμησε και βρίσκεται τώρα σε φάση αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής.» ήταν το σχόλιο της εταιρίας.
Μαρία Μαθιοπούλου


