Χαμογελαστοί εξήλθαν από τα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων που διαγωνίστηκαν χθες σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, καθώς τα θέματα που έπεσαν ήταν βατά. Ειδικότερα, στα Αρχαία Ελληνικά και στο διδαγμένο κείμενο επελέγη απόσπασμα από τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ), τόσο το κείμενο όσο και οι ασκήσεις (λεξικολογικές και ερμηνευτικές) δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερη δυσκολία. Οσον αφορά το αδίδακτο κείμενο από τον «Ευθύδημο» του Πλάτωνα, η ένωση το χαρακτηρίζει «ωραίο και ποιητικής λειτουργίας».
Ούτε οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, ενώ οι μαθητές μπορούσαν εύκολα να πιάσουν τη βάση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), το θέμα Α ήταν βατό, στο Β ελέγχονταν βασικές γνώσεις της Ανάλυσης και στο Γ τα ερωτήματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας. Στο θέμα Δ, οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν διαβάσει πολύ καλά τη θεωρία, ενώ απαιτούσε και αυξημένη μαθηματική ικανότητα εκ μέρους τους.
Νόμος του κράτους πλέον οι αλλαγές στα ολοήμερα που εκθέτουν τον Ν. Φίλη
Σαρωτικές αλλαγές φέρνει στα δημοτικά σχολεία η υπουργική απόφαση για το ολοήμερο, που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος, αν και προσπαθούσε να πείσει περί επέκτασης του θεσμού, στην πράξη τον καταργεί. Παρά τους ισχυρισμούς του ότι στο ολοήμερο πρόγραμμα θα μπορούν να φοιτούν όλοι οι μαθητές, προκειμένου να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή, στην υπουργική απόφαση ορίζεται πως «στα εξαθέσια και άνω δημοτικά σχολεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματος είναι 14 φοιτώντες μαθητές. Εγγράφονται και φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους».
Μόνο στα τετραθέσια και πενταθέσια δημοτικά μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές στο ολοήμερο πρόγραμμα, όπου απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του είναι η φοίτηση 10 παιδιών. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δεν συμπληρώνεται ο προβλεπόμενες αριθμός μαθητών (14 στα εξαθέσια και 10 σε τετραθέσια και πενταθέσια), «με απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος»!
Την ίδια ώρα, στην υπουργική απόφαση προβλέπεται εξάωρο ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα, αντί για επτάωρο, ενώ η υποδοχή των μαθητών θα γίνεται αποκλειστικά μεταξύ 8.00 και 8.10 το πρωί, στερώντας τη δυνατότητα από τους εργαζόμενους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους νωρίτερα στο σχολείο (7 το πρωί) για να είναι στην ώρα τους στη δουλειά τους. Οσον αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα, η πρώτη ώρα θα αφιερώνεται στη σίτιση των μαθητών, η δεύτερη στην προετοιμασία τους για την επόμενη μέρα και μόνο στην τρίτη ώρα τα παιδιά θα διδάσκονται κάποιο γνωστικό αντικείμενο (π.χ. αθλητισμός, αγγλικά, εικαστικά, μουσική κ.λπ.).
Εύη Πανταζοπούλου


