Ο Δαμιανός άνοιξε τον δρόμο της διαδοχής!

Ο Αρχιεπίσκοπος της Μονής Σινά πρόλαβε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που τον αμφισβήτησε ανοιχτά

Κίνηση ματ ήρθε χθες το μεσημέρι από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό, ο οποίος, με αποφασιστικότητα και έγκαιρη δράση, προχώρησε στη διαδικασία διαδοχής της Ιεράς Σιναϊτικής Αδελφότητας, προλαμβάνοντας το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε στείλει επιστολή αμφισβήτησης και παρέμβασης. Πίσω από τα επιβλητικά τείχη της Ιεράς Μονής Σινά, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις μετατρέπονται σε μια αθέατη μάχη για εξουσία και έλεγχο. Εκδιώξεις μοναχών, αμφιλεγόμενες αποφάσεις και παρεμβάσεις τρίτων προκαλούν σκανδαλισμό όχι μόνο στους κόλπους της μονής, αλλά και σε ολόκληρη την εκκλησιαστική κοινότητα.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων σε επιστολή που απέστειλε προς τον σεβασμιότατο τον καλούσε να ανοίξει τις πύλες της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, να απομακρύνει όσους δεν έχουν σχέση με το μοναστήρι, καθώς και να παρουσιαστεί ο ίδιος στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της έκτακτης συνεδρίας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου. Μία μέρα μετά, την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Σινά εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για τη διαδοχή του, αλλά εκφράζει και έντονες μομφές προς τον Πατριάρχη Θεόφιλο, κατηγορώντας τον για σειρά ενεργειών, που, όπως τονίζει, έθεταν σε κίνδυνο την κανονικότητα και την ενότητα της μονής.

Μάλιστα, τον κατηγορεί για παρέμβαση εκτός κανονικής δικαιοδοσίας, υποστηρίζοντας ότι αγνόησε προηγούμενη επιστολή του, με την οποία είχε δηλώσει ότι δεν τον προσκάλεσε στην υπόθεση της μονής, παραβίασε τα κανονικά και νομικά ελαττώματα της φερόμενης πρόσκλησης των πατέρων και αντιμετώπισε τη μονή ως παρακολούθημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, δίνοντας εντολές για το άνοιγμα των πυλών, παραβλέποντας την αρμοδιότητα της Σύναξης των Πατέρων. Ο κ. Δαμιανός ξεκαθαρίζει ότι «πανορθόδοξα η κανονική θέση της Ιεράς Μονής Σινά έχει οριστεί αμετάκλητα από το Σιγίλλιο του Οικουμενικού Πατριάρχου Γαβριήλ Δ’, το 1782. Παράλληλα τελικός κριτής πανορθοδόξως παραμένει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Ιερά Μονή Σινά είναι “αυτόνομη, αυτοδέσποτη, ελεύθερη ασύδοτη, ακαταπάτητη, μη υποκείμενη σε κάποιοn Πατριαρχικό Θρόνο”. Πάντοτε οι κρίσεις αποδεικνύουν πολλά για πολλούς».

Yπονοούμενα

Παράλληλα, με έντονο ύφος ο σεβασμιότατος τονίζει: «Επιτέλους αποκαλύπτεται ο ρόλος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων στην εκδήλωση του εκκλησιαστικού πραξικοπήματος, άλλωστε κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία, αλλά κυρίως στην εμβάθυνση της διχόνοιας εντός της Ιεράς Σιναϊτικής Αδελφότητας». Επίσης, αφήνει σαφή υπονοούμενα για την προσέγγιση του Πατριάρχη απέναντι στον προκατόχό του Ειρηναίο, καταδεικνύοντας έλλειψη σεβασμού προς την αξιοπρέπεια και την ταφή του, σε αντίθεση με τη στήριξη που είχαν προσφέρει τότε η ελληνική κυβέρνηση και η Εκκλησία της Ελλάδος.

«Η Ιερά Μονή Σινά δεν έχει παράδοση να κάνει πραξικοπήματα, να καθαιρεί Πατριάρχες και μετά να τους κλείνει σε εσωτερικές φυλακές με στόχο να τους εξουθενώσει πνευματικά, ψυχικά και σωματικά. Η Ιερά Μονή Σινά ποτέ δεν θα επιδείκνυε αυτή τη μικρόψυχη στάση που επέδειξε προσωπικά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, όταν ήλθε η αναπόφευκτη ώρα της κοίμησης του προκατόχου του Ειρηναίου» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον, αναφέρεται στο πρόσωπο της κυρίας Α.Σ., το οποίο προκάλεσε υπονοούμενα και παρανοήσεις γύρω από την υπόθεση της μονής. Τονίζει ότι, αν επρόκειτο για άνδρα, τα ίδια υπονοούμενα θα είχαν αναπαραχθεί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη μισογυνισμού, ευσεβισμού και υπερβολικών κρίσεων σε τέτοια ζητήματα. Επισημαίνει ότι η κρίση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για ψυχραιμία, αλήθεια και δικαιοσύνη και αφήνει τη θεία κρίση να αξιολογήσει τις καταστάσεις.

Εν κατακλείδι, ο σεβασμιότατος κάνει σαφές ότι οι διαδικασίες διαδοχής του θα προχωρήσουν άμεσα, με τη συμφωνία των πατέρων, της ελληνικής κυβέρνησης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διασφαλίζοντας την ενότητα και το μέλλον της μονής και επισημαίνει: «Αφού πλέον είναι δεδομένο ότι η Ιερά Σιναϊτική Αδελφότητα συμφωνεί στους στρατηγικούς στόχους και στις τακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής κρίσης που αντιμετωπίζει το μοναστήρι στο οποίο αφιέρωσα όλη τη ζωή μου, ήλθε η ώρα να αναλάβω τις ευθύνες μου και να εγγυηθώ τις διαδικασίες διαδοχής μου, οι οποίες ξεκινούν άμεσα και πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα, αλλά με σωστό τρόπο, ώστε η Ιερά Σιναϊτική Αδελφότητα ενωμένη να επικεντρωθεί στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις