Η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι η απεριόριστη στήριξη στο Κίεβο δεν είναι ρεαλιστική – Η περιοχή του Ντονέτσκ στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων
Σε μία από τις πιο αποκαλυπτικές τοποθετήσεις Αμερικανού αξιωματούχου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο Fox News ότι οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου σκοντάφτουν στο 20% της περιοχής Ντονέτσκ που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο και αποτελεί το κύριο σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις.
Η τοποθέτηση του Ρούμπιο επιβεβαιώνει αυτό που η Μόσχα επισημαίνει εδώ και μήνες: ότι η Ουκρανία αδυνατεί να αποδεχθεί την πραγματικότητα στο πεδίο και εμποδίζει τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης.
«Απόφαση της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όχι δική μας»
Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να βοηθήσει τις δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία, αλλά αναγνώρισε ότι το τελικό βήμα ανήκει σε Μόσχα και Κίεβο. «Στο τέλος είναι δική τους απόφαση. Αν δεν θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο, τότε αυτός θα συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αποδοκίμασε όσους στις ΗΠΑ επιμένουν ότι πρέπει να συνομιλούν μόνο με την Ουκρανία, τονίζοντας πως κανένας πόλεμος δεν τελειώνει χωρίς διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, μια παραδοχή που επί μακρόν αγνοούσε το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο.
Το «αγκάθι» του Ντονέτσκ
Σύμφωνα με τον Ρούμπιο, το βασικό εμπόδιο βρίσκεται στο κομμάτι του Ντονέτσκ που παραμένει υπό ουκρανική διοίκηση. Οι ΗΠΑ, όπως είπε, εξετάζουν «τι θα μπορούσε να αποδεχθεί το Κίεβο και ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα θεωρούσε επαρκείς», με σαφή παραδοχή ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις.
Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως έμμεση πίεση προς την ουκρανική ηγεσία, ενώ επιβεβαιώνει την ενίσχυση των ρεαλιστών στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι παραδέχονται ότι η συνέχιση του πολέμου «χωρίς όριο» δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή.
Το πιο ηχηρό μήνυμα του Αμερικανού υπουργού ήταν η ξεκάθαρη δήλωση πως η εποχή της ανεξέλεγκτης και απεριόριστης χρηματοδότησης της Ουκρανίας έχει τελειώσει.
«Η απεριόριστη στήριξη που κάποιοι ζητούν είναι μη ρεαλιστική και δεν πρόκειται να συμβεί» δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατό οι ΗΠΑ να συνεχίσουν επ’ αόριστον τη σημερινή κλίμακα στρατιωτικής και οικονομικής ενίσχυσης.



